Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavljena u sarajevu

Knjiga “Čari prepričavanja” Nenada Veličkovića autorovo osmišljavanje bolje škole

Foto: Fena

Veličković je u izjavi za Fenu kazao da je knjiga je nastala iz njegovog nastavničkog rada, a potaknuta je iskustvom s književnog festivala “Na pola puta”, gdje svake godine održi neko zanimljivo predavanje ili dva

Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Školegijum objavili su knjigu Nenada Veličkovića “Čari prepričavanja (Književnost i kurikulum)”. Namijenjena je studentima, učiteljima i nastavnicima, aktivistima i donosiocima političkih odluka u oblasti obrazovanja, roditeljima i đacima i svim drugim slobodnomislećim čitaocima, a plod je autorovog dugogodišnjeg osmišljavanja bolje škole.

Razgovor o knjizi biće upriličen u četrvrtak, 20. juna u 12 sati u malom amfiteatru Filozofskog fakulteta Sarajevo.

O knjizi “Čari prepričavanja (Književnost i kurikulum)” tom prilikom će govoriti Adisa Bašić, Muhidin Džanko, Namir Ibrahimović i autor.

Knjiga nastala iz nastavničkog rada

Veličković je u izjavi za Fenu kazao da je knjiga je nastala iz njegovog nastavničkog rada, a potaknuta je iskustvom s književnog festivala “Na pola puta”, gdje svake godine održi neko zanimljivo predavanje ili dva.

Festival “Na pola puta” inače se održava u Užicu u Užičkoj gimnaziji. Tu se okupljaju pisci sa prostora bivše Jugoslavije (festival nosi ime “Na pola puta” jer se Užice nalazi gotovo na tačno pola puta između Beograda i Sarajeva). Pisci ulaze u odeljenja i drže redovne časove književnosti, a uveče se organizuju javna čitanja.

-Tok predavanja i reakcije slušalaca ponekad su pouzdan znak vrijedi li se nekom temom baviti dalje ili ne. Intrigiralo me pitanje može li se predavanje, kao događaj, prenijeti u pisanu formu i tako su nastala ova “esejna predavanja” -kazao je Veličković.

On je također rekao da će osim “prepričavanja” koja će se naći ukoričena, nastaviti objavljivati i na platformi Svezame.ba.

-Inače, cijela knjiga “Čari prepričavanja” zamišljena je kao akademska podrška toj Platformi. A Platforma bi trebala i mogla, kad bi u našem obrazovanju zapuhao makar i blagi povjetarac, ohrabriti nastavnice i nastavnike maternjeg jezika u osnovnoj i srednjoj školi (uključujući učiteljice i učitelje) da se izbore za svoju pedagošku slobodu i profesionalnu odgovornost – istaknuo je Veličković.

“Neponovljiva knjiga”

Namir Ibrahimović smatra da je “Čari prepričavanja” neponovljiva knjiga u kojoj autor vješto prepliće brojna književna djela (i ona obavezna lektirna, kao i mnoga koja bi đaci rado čitali) i obrazovne teorije i sve to kontekstualizirajući s bh. obrazovnom praksom.

-Sjajno napisana, odlično struktuirana ova knjiga pokazuje kako bi poučavanje moglo biti zabavno, iskustveno, otkrivajuće i kako bi se u učenju moglo uživati. Veličković je uradio svoje – na nastavnicama i nastavnicima je da dokažu da su javni intelekturalci i da hrabro okrenu svoje učionice, odbace jalovu moć nadležnih i pomognu svojim učenicama i učenicima da otkriju svijet književnosti, da preko književnosti otkrivaju sebe i uživaju u svakom času -kazao je za Fenu povodom izlaska knjige “Čari prepričavanja” Namir Ibrahimović.