Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

studija

Knjiga “Emocija crte” Amele Hadžimejlić svojevrsni vodič kroz svijet crte i crteža

emocija crte

Jedan od recezenata knjige historičar umjetnosti Ibrahim Krzović je zapisao da je “Emocija crte” ispisana s velikim stvaralačkim iskustvom, pedagoškim radom, datim i odnjegovanim senzibilitetom

Izdavačka kuća Buybook i Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (ALU UNSA) izdavači su studije “Emocija crte” autorice Amele Hadžimejlić.

“Emocija crte” podijeljena je u četiri poglavlja – “Kažem ti crtom”, “Crtanje, vrste crteža”, “Likovno-vizualna dramaturgija” i “Emocija crte”, koja sadrže tekstualni i slikovni prikaz različitih smjernica s ciljem uporednog čitanja i vizuelizacije. S tim da, kako je zapisala Hadžimejlić, slike ne ilustriraju tekst niti tekst objašnjava sliku nego oba medija govore vlastitim jezikom kako bi se čitatelji uveli u svijet likovnosti i vizuelnog razmišljanja.

Riječ je o knjizi koja pismom i slikom vodi u šetnju kroz svijet crteža. Dvojezična je (bosanski-engleski), sa 240 reprodukcija u koloru i s crtežima 80 umjetnika i umjetnica. Prevod na engleski je uradila Senada Kreso, dok je za dizajn naslovnice zaslužna Vanesa Prodanović – Durmišević.

Jedan od recezenata knjige historičar umjetnosti Ibrahim Krzović je zapisao da je “Emocija crte” ispisana s velikim stvaralačkim iskustvom, pedagoškim radom, datim i odnjegovanim senzibilitetom.

Krzović smatra da ova knjiga sadrži, izražava i brojnim primjerima pokazuje bitne fenomenološke vrijednosti crtežā, crteža i crtanja kao jedne od iskonskih potreba čovjeka, kojom iskazuje svoju likovnu i komunikacijsku prirodu.

Recezenti ove knjige su i teoretičarka umjetnosti, dekanesa ALU UNSA Dubravka Pozderac-Lejlić, teoretičar kulture Edin Pobrić te akademski grafičar Danis Lan Fejzić.