Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kulturni otpor

Književnica i novinarka Nermina Omerbegović govornica na kongresu u Ukrajini

nermina omerbegovic
Foto: Nermina Omerbegović

Omerbegović će zajedno sa čuvenom univerzitetskom profesoricom i promotoricom južnoslavenskih književnosti Allom Tatarenko, govoriti na panelu “Pisanje rata: Od nade do očaja, od ja do mi” te će izlaganje bazirati na značaju kulture i kulturnih institucija tokom agresije na BiH

Bosanskohercegovačka književnica i novinarka Federalne novinske agencije (FENA) Nermina Omerbegović učestvovat će na Trećem kulturnom kongresu “Ukrajina progovara: Ukrajina diže glas” koji se održava od 7. do 9. septembra u Lavovu.

To je godišnji događaj za predstavnike kulturne zajednice koji pokušavaju zajednički shvatiti i promišljati ukrajinsko iskustvo proživljavanja rata.

Omerbegović će zajedno sa čuvenom univerzitetskom profesoricom i promotoricom južnoslavenskih književnosti Allom Tatarenko, govoriti na panelu “Pisanje rata: Od nade do očaja, od ja do mi” te će izlaganje bazirati na značaju kulture i kulturnih institucija tokom agresije na BiH.

-Čast je što sam pozvana na ovaj događaj. Jer kome se jednom u životu desi rat taj zna da ratovi nisu negdje daleko, nisu negdje drugdje. Svaki rat tiče se svakog čovjeka – istakla je Omerbegović.

Kaže da između ukrajinskog i bosanskohercegovačkog rata ima niz suprotnosti, ali i podudaranja.

-I u BiH i u Ukrajini su tokom rata napadane institucije kulture. Tokom rata kod nas, postojalo je nešto što smo nazivali kulturni otpor. Isto to se dešava i u Ukrajini – kazala je.

S druge strane, dodala je Omerbegović, ukrajinski književnici i drugi umjetnici su izuzetno mobilni, odlaze u svijet, govore o Ukrajini, prizivaju savjest svijeta te se većinom vraćaju u domovinu.

-Mi smo bili zatvoreni u zemlji i pokušavali poslati glas da nam se nešto dešava – pojasnila je Omerbegović.

Organizatori Kongresa su Institut za kulturnu strategiju i NVO “Virmenska 35” uz potporu Gradskog vijeća Lavova, Zaklade ZMIN, Međunarodne zaklade Renesansa, UCF-a, Nacionalnog univerziteta Lavovske politehnike.

Kulturni kongres u Lavovu zamišljen je kao održiva platforma za analizu i raspravu o aktualnim temama iz te sfere. To je diskusiona platforma za profesionalni kritički osvrt na kulturni proces u Ukrajini. Događaj se održava svake dvije godine.