Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U koprodukciji Oxygen Production i BKC-a

Komedija “Narodni poslanik” ponovo pred sarajevskom publikom na sceni BKC-a

IMG_4776

Autori muzike su Samir Hodović, Sanjin Latifić, Nino Škiljić, Validna legitimacija. Kostimografkinja je Lejla Hodžić a scenograf Vedran Hrustanović

Komedija “Narodni poslanik” rađena po tekstu Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Alena Muratovića ponovo će biti izvedena pred sarajevskom publikom 8. decembra 2018. godine u 20:00 sati na sceni Bosanskog kulturnog centra.

Predstava je rađena u koprodukciji Oxygen Production i Bosanskog kulturnog centra.

Glumačku podjelu čini generacija iskusnih bh glumaca potpomognuta mladim glumačkim snagama: Izudin Bajrović, Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Sead Pandur, Maja Salkić, Dženita Imamović-Omerović, Vedran Đekić, Aldin Omerović i Nadine Mičić.

Autori muzike su Samir Hodović, Sanjin Latifić, Nino Škiljić, Validna legitimacija. Kostimografkinja je Lejla Hodžić a scenograf Vedran Hrustanović.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni BKC-a . Radno vrijeme blagajne BKC-a od 10:00 sati do 17:00 sati (osim nedelje).

VIŠE O PREDSTAVI:

Narodni poslanik” je prva komedija Branislva Nusića, srpskog komediografa, pisca romana, drama i eseja, napisao ju je još kao devetnaestogodišnji student. Ova komedija je podjeljena u tri čina a radnja se bavi pitanjem osvajanja vlasti odnosno palanačkim parlamentarizmom i načinom kako se bira poslanik. Karakteriše je međusobno preplitanje situacije i verbalne komike. Likovi su građeni na prototipima te su s toga sočni, životni, uvjerljivi i kao takvi bliski svakom gledaocu.

Teme koje obrađuju, situacije koje prikazuju, likovi koje predočavaju nisu tipični samo za Nušićevo vrijeme. Lakomost, uobraženost, žeđ za vlašću, otimačina, pokvarenost, naivnost, neznanje – karakteristike su društva i pojedinca u svim vremenima.

S obzirom na aktuelnost teksta i skoro održavanje izbora i svega onog tragikomičnog što nam oni iz godine u godinu donose, odlučili smo ovu komediju još više približiti današnjem vremenu, te je iz male srpske palanke prebaciti u jednu od bosanskohercegovačkih varošica danas.

Bez namjere da prozivamo i jednu od aktuelnih bh stranki ili poznatih nam likova iz političkog života ali s namjerom da gledaoci vrlo jasno prepoznaju komičnu stranu političke stvarnosti u kojoj živimo i da joj se svi zajedno od srca nasmijemo.