Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

preminuo 18. aprila

Komemoracija Zlatku Mikuliću: Oproštaj od svestranog umjetnika široke duše

komemoracija zlatku mikulicu (1)

Zlatko Mikulić rođen je 8. augusta 1946. Po završetku školovanja u Baletnom studiju Narodnog pozorišta u Sarajevu zapošljava se kao baletni igrač u ansamblu Baleta. Kao igrač je proveo 22 godine u istom kolektivu, igrajući i u svim baletima koji su postavljeni na sarajevskoj sceni

Komemoracija istaknutom baletnom umjetniku i pedagogu Zlatku Mikuliću, koji je preminuo 18. aprila, upriličena je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Od Mikulića su se ovom prilikom emotivnim govorima, sjećanjima na zajedničke trenutke rada i druženja oprostili Edina Papo, Dubravka Zrnčić-Kulenović,Tefeda Abazović, Halid Kuburović i Adnan Đindo.

Govoreći o Mikuliću kao kolegi, poznaniku, prijatelju, govornici su istaknuli da je bio više od baletnog umjetnika, čovjek širokih pogleda te da je bio duhovit i po svemu izuzetan.

Edina Papo kazala je, između ostalog, da je Zlatko Mikulić ispunjavao vedrinom, svojim bićem, umjetnošću veliku scenu Narodnog pozorišta, baletnu dvoranu, druženja, turneje. Za nju lično, on je bio čovjek pun duše i razumijevanja.Također je kazala da je njoj, kao mladoj balerini, Mikulić svojim podrškom puno pomogao.

Baletna umjetnica Tefeda Abazović kazala je da je Mikulić imao beskrajno puno talenta. Mogao je da je imao ambicije dostići mnogo više svojim kvalitetima. Ali, istakla je, njega je puno toga zanimalo, bavio se scenografijim, kostimografijom, pedagogijom i koreografijom.

Zlatko Mikulić rođen je 8. augusta 1946. Po završetku školovanja u Baletnom studiju Narodnog pozorišta u Sarajevu zapošljava se kao baletni igrač u ansamblu Baleta. Kao igrač je proveo 22 godine u istom kolektivu, igrajući i u svim baletima koji su postavljeni na sarajevskoj sceni.

Bavio se pedagoškim radom kao i koreografijom. Početkom rata odlazi u Japan gdje osniva svoj baletni studio koji radi već 26 godina. U studiju je radio kao pedagog i koreograf. Za potrebe tamošnjeg baletnog studija koreografski je potpisao oko 20 predstava za djecu.