Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centar za kulturu

Koncert hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo pred goraždanskom publikom

hor Opere Narodnog pozorista Sarajevo fena

Koncerti poput ovog su jedinstvena prilika da publika mimo Sarajeva uživa u programu u okviru kojeg su izvedene horske kompozicije iz poznatih opera i opereta velikih kompozitora poput Čajkovskog, Verdija i drugih

Goraždanskoj publici sinoć se predstavio hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, nakon skoro dvije decenije od posljednjeg gostovanja u tom gradu.

Koncert pod dirigentskom palicom Danijela Žontara uz klavirsku pratnju Ane Petrović, za goraždansku publiku bio je nešto potpuno neuobičajeno.

– Iznimna nam je čast da gostujemo u Goraždu i da sa goraždanskom publikom možemo, kako ja to volim reći, slaviti muziku, slaviti operu. Mi smo pripremili vrlo bogat i sadržajan program koji je dio našeg standardnog repertoara a koji prilagođavamo od koncerta do koncerta. Izvodimo zaista remek djela svjetske operske literature i nadam se da je publika zadovoljna – kazao je dirigent Danijel Žontar.

Koncerti poput ovog su jedinstvena prilika da publika mimo Sarajeva uživa u programu u okviru kojeg su izvedene horske kompozicije iz poznatih opera i opereta velikih kompozitora poput Čajkovskog, Verdija i drugih.

– Nama je zaista velika čast i zadovoljstvo da smo nakon dugo godina ponovo u Goraždu, zadnji put koliko se sjećam prije 17 – 18 godina smo zadnji put bili ovdje. Izveli smo jedan klasični horski repertoar koji je satkan od horskih numera iz najpoznatijih opera kao što su Nabuco, Rigoleto, Travijata i mnoge druge, čak i malo numera iz poznatih opereta, pogotovo iz Orfeja u podzemlju, Žaka Ofenbaha. Potrudili smo se zaista da naši dragi Goraždani dožive jednu čarobnu horsku noć. Nažalost, takvih prilika i takvih koncerata je jako malo ne samo u Goraždu već i u Sarajevu, pa mogu slobodno reći i u BiH i mi se nadamo da će ovo postati jedna praksa bar da dođemo svake godine jedanput – kazao je član opernog hora Josip Katavić.

Iz Centra za kulturu Goražde najvaljuju da će prilika za vrhunske kulturne događaje u narednom periodu biti će sve više, zahvaljujući saradnji gradske uprave Goražde i Grada Sarajeva.