Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koncert učenika muzičke škole “Mladen Pozajić” u BKC, ulaz besplatan

oms Mladen Pozajic

Povodom Svjetskog dana muzike, a kao dio proslave vrlo uspješne takmičarske godine učenici osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić” sutra u Velikoj sali BKC-a priređuju koncert sa početkom u 18:30.

Ulaz je besplatan, a posjetioci mogu dati donacije za fond za putovanja i obnovu instrumenata prije i nakon koncerta.

Svjetski dan muzike slavi se svake godine 21. juna susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih muzičara na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta. Raznim muzičkim priredbama ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta.

Ideja o Svjetskom danu muzike začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radio stanice, predložio je cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljetnoga solisticija.

Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fete de la Musique (Festival muzike) održana 21. juna 1982. u Parizu. Od tada do danas muzički su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara povodom Svjetskoga dana muzike i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.