Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majske muzičke svečanosti

Koncert violinistice Lorene Miline i pijanistice Alme Hodžić Pašić

Na programu će se naći Sonata za violinu i klavir u G-duru op. 78 (Vivace ma non troppo) Johannesa Brahmsa, Svita za violinu i klavir op. 12 Borisa Papandopula, Sonata za violinu i klavir u b-molu op. 43 (Slavenska sonata) Dore Pejačević

Pod okriljem festivala Majske muzičke svečanosti, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS nastupit će violinistica Lorena Milina i pijanistica Alma Hodžić Pašić. Njihov koncert bit će upriličen u utorak, 23. maja 2023. godine, u 18.00 sati.

Na programu će se naći Sonata za violinu i klavir u G-duru op. 78 (Vivace ma non troppo) Johannesa Brahmsa, Svita za violinu i klavir op. 12 Borisa Papandopula, Sonata za violinu i klavir u b-molu op. 43 (Slavenska sonata) Dore Pejačević.

Lorena Milina, violina. Muzičku akademiju u Zagrebu upisuje 2008. u klasi prof. Borivoja Martinića- Jerčića i prof. Martina Draušnika, gdje magistrira 2014. godine. Tokom studija intenzivno koncertira diljem Evrope te kao solistica, član orkestra ili kamernih sastava, sudjeluje na raznim projektima, regionalnim i državnim takmičenjima te osvaja brojne nagrade. Kao dobitnica Erasmus stipendije, dio II ciklusa studija pohađa na Muzičkoj akademiji Stuttgart u klasi prof. Kolje Lessinga, gdje upisuje i Jazz akademiju za taj semestar. Dobitnica je stipendije francuske vlade za 2016/2017.g. Završila je dva dvogodišnja specijalistička studija u Parizu na konzervatoriju La Schola Cantorum u klasi prof. Violete Smailović-Huart te stekla Diplôme de virtuosité i Diplôme de concert – cycle de perfectionnement. Umjetnička je direktorica i pokretač festivala klasične glazbe na otoku Korčuli. Od 2019. radi kao viši asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje trenutno pohađa III ciklus studija.

Alma Hodžić Pašić, klavir. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završava u Tuzli u klasi profesorice Slađane Dedić. Godine 2008. upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu u klasi Svetlane Chlaidze. Diplomira i magistrira u istoj klasi najvišom ocjenom. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim i državnim takmičenjima za mlade pijaniste i kamernu glazbu. Dobitnica je mnogobrojnih prvih nagrada, kao i laureat na nekoliko takmičenja. Bila je demonstrator, na Odsjeku za klavir , udaraljke, harfu i srodne instrumente – smjer Klavir za školsku 2011/2012. i 2012./2013. godinu na Muzičkoj akademiji Unuverziteta u Sarajevu. Dobitnica je priznanja i plakete „Zlatna značka“ Univerziteta u Sarajevu, kao jedna od najuspješnijih studenata I i II ciklusa studija. Aktivno nastupa kao solistica, korepetitorica i kamerna muzičarka. Od 2014. godine zaposlena je u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla. Učenici njene klase aktivno nastupaju na koncertima te su dobitnici preko 100 internacionalnih i državnih nagrada, od toga veliki broj laureata i zlatnih medalja, te državnih priznanja i stipendija.