Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo Sevdah Soiree

Koncertom Divanhane u subotu počinje festival sevdalinke u Sarajevu

FOTO: Fena

Festival će 12. augusta otvoriti bend Divanhana, a narednog dana publika će moći poslušati koncert Mustafe Šantića, odnosno “Mustafa Šantić Orchestra”

U Sarajevu će od 12. do 18. augusta, u organizaciji ZUP Baščaršija i Turističke zajednice Kantona Sarajevo, biti održan prvi festival sevdalinke “Sarajevo Sevdah Soiree”.

U ranim večernjim satima, u arhaičnom ambijentu Žute tabije, publika će moći ispratiti vrhunske izvedbe sevdalinke poznatih interpretatora: Mustafe Šantića, Armina Muzaferije, Jusufa Brkića i Zanina Berbića, te sjajnih bendova Divanhana i Mostar Sevdah Reunion.

– S velikom radošću očekujemo početak festivala na kojem će nastupiti poznati izvođači od kojih neki njeguju tradicionalni izričaj, dok drugi preferiraju moderne aranžmane, tako da će publika moći uživati u punom doživalju naše tradicionalne ljubavne pjesme sevdalinke. Pozivamo građane i turiste da nam se pridruže na Žutoj tabiji, i uz zvuke sevdaha isprate zalazak sunca nad Sarajevom – izjavila je Selma Bajić iz Udruženja ZUP Baščaršija.

Festival će 12. augusta otvoriti bend Divanhana, a narednog dana publika će moći poslušati koncert Mustafe Šantića, odnosno “Mustafa Šantić Orchestra”. Koncert Armina Muzaferija na repertoaru je 15. augusta. Tradicionalnu bosanskohercegovačku ljubavnu pjesmu 16. augusta izvodit će i sazlija Jusuf Brkić i Zanin Berbić, etnomuzikolog i interpretator sevdalinke, a “Sarajevo Sevdah Soiree” 17. augusta će zatvoriti pioniri sevdaha 21. stoljeća, Mostar Sevdah Reuinion, navode organizatori.