Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Kralj Lear” otvara prvi Festival regionalnog teatra “Maštanije”

VH-Kralj-Lear-30

Drama Narodnog pozorišta Sarajevo zabilježit će gostovanje u Podgorici gdje će u srijedu, 30. maja. 2018. godine, otvoriti prvi Festival regionalnog teatra “Maštanije” izvedbom dramske predstave “Kralj Lear“ u adaptaciji i režiji Diega de Brea.

Publika u Crnogorskom narodnom pozorištu će uz prvaka Drame NPS, Izudina Bajrovića koji će utjeloviti ulogu Kralja Leara, imati priliku uživati u vrsnoj igri Sanele Pepeljak, Medihe Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana Đekića i Elme Juković.

Na ovom regionalnom revijalnom festivalu narodnih pozorišta, pored Narodnog pozorišta Sarajevo, predstavit će se Naroden Teatar iz Bitolja, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Hrvatsko narodno kazalište iz Splita i Slovensko narodno gledališče iz Maribora…

Festival “Maštanije” trajt će od 30. maja do 8. juna, a sve predstave bit će izvedne u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Kralj Lear istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma. Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u lavirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći. Onaj koji je bio sve, sada je ništa. Sve je to kazna života na čijem kraju Lear, kada već nije mogao ranije, preuzima svu patnju na sebe da bi se preko nje očistio. Learov odlazak je pravi danse macabre koji ga lišava svega. Zemlja je postala grobnica, neka neko dozove sunce.