Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

narodno pozorište sarajevo

Kuća na Obali nagradila najbolja umjetnička ostvarenja i najavila narednu umjetničku sezonu

Foto: Fena

Nova sezona u segmentu Drama Narodnog pozorišta već je počela autorskim projektom Harisa Pašovića „Marlene Dietrich-pet tačaka optužnice“

Narodno pozorište Sarajevo uspješno je završilo prethodnu sezonu te sa novim entuzijazmom i novim projektima kreće u sezonu 2023/24. Umjetnička direktorica Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Vedrana Božinović navela je da je u protekloj sezoni održano 11 premijera. Od toga sedam dramskih, dvije operne i dvije baletske.

-Izveli smo 112, repriznih izvedbi i u Narodnom pozorištu Sarajevo ugostili preko 32.000 gledalaca. Narodno pozorište je tokom protekle sezone imalo 25 gostovanja. A sa 10 festivala u regionu kući smo donijeli 15 nagrada – kazala je, između ostalog, Božinović.

Ona je istakla i projekt „Pozorište na kućnu adresu„ u okviru kojeg se predstave NPS igraju po općinama u Sarajevu koje je posjetilo preko 3.000 gledalaca, kao i posjećeni program „Kultura na ulice“.

Nova sezona

Božinović je najavila dramski program koji će biti prikazan publici u narednoj sezoni.

-Ova sezona Drame Narodnog pozorišta planirana je kao izlet u različite žanrove. Nakon što smo cijelu prethodnu sezonu posvetili klasicima koji su sastavni dio repertoara svake nacionalne kuće, pa i naše. Ove godine cilj nam je baviti se savremenim tekstom – podvukla je Božinović.

Nova sezona u segmentu Drama Narodnog pozorišta već je počela autorskim projektom Harisa Pašovića „Marlene Dietrich-pet tačaka optužnice“.

Na programu Drame Narodnog pozorišta Sarajevo naći će se i predstave „Jedan je Muhamed Ali„ Almira Imširevića u režiji Dine Mustafića, „Seljačka opera“ Bele Pintera u režiji Andraša Urbana, autorski projekat Lee DeLong „Romeo i Julija“.

Umjetnički direktor Opere Narodnog pozorišta zahvalio se kratko svima na saradnji te najavio program opere u narednoj sezoni.

Foto: Fena

U ovom segmentu tako će premijerno biti izvedene opere: “Madama Butterfly” od Pučinija povodom 100 godina od smrti tog kompozitora. Na repertoaru Opere također će biti i „Blue Monday” G.Gershwina te “I Capuleti e i Montecchi“ po Šekspiru.

Umjetnički direktor Baleta Evgeny Gaponko također je izrazio zadovoljstvo proteklom sezonom.

Kad je u piranju Balet Narodnog pozorišta na programu će biti predstave „Sjećaš li se Doli Bel“,„Bolero“, premijera u povodu 40 godina ZOI te „Karmen“.

Na završnoj pres-konferenciji upriličena je i svečana dodjela nagrada za umjetnička ostvarenja u sezoni 2022/23. Riječ je o nagradama koje su dobitnicima značajne ponajviše jer se njihov trud prepoznaje u njihovoj matičnoj kući.

Zaslužene nagrade

Nagrada za najboljeg mladog igrača Baleta Sarajevo pripala je Flaviu Albertu Valentinu, najbolja mlada balerina je Luisa Ascamilla Rodrigez, nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu u predstavi „Romeo i Julija“ pripala je Ivanu Salonskom, a najbolja sporednu žensku ulogu ostvarila je Jovana Milosavljević-Lovrenović.

Olegu Karatsevu i Nataši Gaponjko pripale su nagrade za najbolje glavne uloge u predstavama „Giselle“ i „Romeo i Julija“

Kad je riječ o nagradama za ostvarenja u dramskim predstavama najviše ih je pripalo predstavi „Ivanov“. Tako su nagrađeni: Merima Lepić -Redžepović za najbolju mladu glumicu u ovoj predstavi, Mak Čengić je najbolji mladi glumac, a priznanje je dobio za uloge u predstavama „Hasanaginice“ i „Ivanov“. Amri Kapidžić pripalo je priznanje za najbolju žensku sporednu ulogu, a Erminu Sijamiji za najbolju mušku sporednu ulogu, dok su Maji Izetbegović i Aleksandru Seksanu pripala prizanja za najbolje glavne uloge.

Foto: Fena

Reditelj predstave „Ivanov“ Paolo Magelili dobio je specijalnu nagradu za najbolju režiju.

Specijalne nagrade dobili su i Darko Cvijetić pisac, glumac i dramarturg predstave „Što na podu spavaš“, Marijela Hašimbegović za najbolju scenografiju u predstavi „Što na podu spavaš“.

Specijalna nagrada za kostimografiju pripala je Vanji Ciraj Džudža za kostimografiju u predstavi „Orfej u podzemlju“.

Kad je riječ o Operi NPS prizanja su dobili Hana Salihović, Amila Ravkić, Amir Saračević i Katarina Kikić Marić.