Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

“Kultura na ulice 2023!”, multimedijalni sadržaji na Pozorišnom trgu Susan Sontag

Foto: Amer Kajmović/ Fena

U okviru programa, na Pozorišnom trgu Susan Sontag, danas studenti obrađuju slobodne teme, a svaki od učesnika prikazuje vlastito viđenje svojih interesovanja

Umjetničkom instalacijom Rikarda Druškića “Beskrajna poezija pokreta – Prihvatanje plesa haosa i reda” otvoreno je drugo izdanje specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) “Kultura na ulice 2023!”, a na Pozorišnom trgu Susan Sontag u okviru mulimedijalnog sadržaja tokom dana slikaju studenti Akademije likovne umjetnosti – smjer slikarstva i kiparstva.

rikardo druškić
Foto: Narodno pozorište Sarajevo
Umjetnička instalacija Rikarda Druškića

Približavanje umjetnosti građanima

Student slikarstva Akademije likovne umjetnosti Imran Muratagić ističe, u izjavi novinarima, važnost prezentiranja umjetnosti na ulici, približavanja građanima onoga čime se oni kao studenti bave unutar zidova Akademije. U okviru programa, na Pozorišnom trgu Susan Sontag, danas obrađuju slobodne teme, a svaki od učesnika prikazuje vlastito viđenje svojih interesovanja.

Foto: Amer Kajmović/ Fena

Iz iskustva od prošle godine, Muratagić kaže da su građani zainteresirani za takvu vrstu programa. Dosta ih je, prošle godine, prilazilo pitali su šta to i kako rade. To je, kaže, dokaz da je ljudima potrebno više dešavanja te vrste.

I student kiparstva sarajevske Akademije likovne umjetnosti Dino Tozo pozdravlja namjeru da se umjetnost podijeli sa ljudima na ulici, smatra to bitnim i očekuje da će u budućnosti biti još i više prilika za to.

Foto: Amer Kajmović/ Fena

-Ja se bavim, u ovom slučaju, problemom portreta. Nisam odabrao ljudski portret, odabrao sam portret čimpanze. Kolege će se, kroz svoj rad, uvezati na temu koja je općenita i generalna jer smo tu da podijelimo našu umjetnost sa ljudima i uzbudimo ovaj dio grada – kazao je.

Tridesetak programa

“Kultura na ulice 2023!” trajat će do 1. oktobra, a planirano je tridesetak programa poput dramskih, baletskih i operskih predstava na trgovima u Kantonu Sarajevo, izložbe, likovne kolonije, te koncerti klasične i savremene muzike. Iskustva i broj posjetilaca iz prošle godine potvrđuju kvalitetu programa, a organizatori slično očekuju i ove godine.

Festival “Kultura na ulice 2023!” je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina, pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.