Jovan Delić

“Kusturica najznačajniji čovjek na planeti kojeg Srbi imaju na polju kulture”

Андрићград – Емир Кустурица – промо

Prema njegovim riječima, knjiga sadrži ratnu atmosferu koja govori o ratu i postratnom periodu u BiH, te o razaranju Jugoslavije

Akademik Jovan Delić izjavio je da je knjiga Emira Kusturice “Šta mi ovo treba” angažovana knjiga vrhunskog umjetnika svjetskog ranga i najznačajnijeg čovjeka na planeti kojeg Srbi imaju na polju kulture.

On je naveo da je knjiga pisana u formi dnevnika i da ima karakteristike dokumentarne proze, kada je piše čovjek takvog imena i ugleda.

“Ta dnevnička priroda knjige daje joj tu fragmentarnost – zapis i dokumentrnost, ali i živost, jer to je reakcija na to što je izazvalo taj dnevnički zapis”, pojasnio je on.

Napominjući da je prvi tekst u knjizi datiran 10. marta 1994. godine, a završni juna 2018. godine, Delić je rekao da dnevnik nije pisan iz dana u dan ili bar nije objavljeno to što je zapisivano iz dana u dan, nego ono što je izabrano kao najbolje.

“Knjiga sadrži i seriju tekstova koji se odnose na umjetnost i film, a sve što ima tu dimenziju je predragocijeno, posebno kada je riječ o jednom filmskom umjetniku kao što je Kusturica”, ocijeno je akademik.

Prema njegovim riječima, knjiga sadrži ratnu atmosferu koja govori o ratu i postratnom periodu u BiH, te o razaranju Jugoslavije, a treću dimenziju čini pozicija Srbije i srpskog naroda u svijetu i žestoka polemika sa poznatim ljudima u svijetu, kao što je sa francuskim filozofom Bernar Arnijem Levijem, koji su se stavili u službu napada i dodavanja vatre na lomaču Srbiji.

“Zbog toga je ova knjiga predragocijena u svakom od tih aspekata. Ona već sada ima armiju čitalaca i sigurno da će imati i dalje”, rekao je Delić novinarima uoči promocije knjige “Šta mi ovo treba” u Multipleksu “Doli Bel” u Andrićgradu.

On je naveo da knjiga ima i poetsku dimenziju kad god je riječ o užasu, grijehu, o nečemu što se ne smije zaboraviti, što treba zapamtiti, ali ima i dimenziju humora, koja je kod Kusturice dragocijena.

“Ta humorna dimenzija dolazi od Migela de Servantesa i Branka Ćopića, ali sadrži i ozbiljnost i istorijsku samosvjest koja dolazi od Ive Andrića”, pojasnio je Delić.

To su, ocijenio je on, ključni literarni geni Emira Kusturice.