Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kusturica: Protekla godina najuspješnija za Sparkasse Bank

sanel kusturica

Protekla 2016. godina bila je za Sparkasse Bank najuspješnija poslovna godina do sada. Ostvaren je kreditni rast od oko šest posto, a portfolio je povećan na gotovo 935 miliona KM, što je rezultiralo i rastom aktive na 1,2 milijarde KM. Na strani depozita zabilježen je rast štednje građana od oko deset posto, što potvrđuje porast povjerenje u brend Sparkasse.

Rekao je to u intervjuu za Fenu direktor Sparkasse Bank BiH Sanel Kusturica, istaknuvši da se prema svim tim pokazateljima ova banka ubraja među najstabilnije banke na bh. tržištu.

– Cijeneći tržišne uslove i ograničenja poslovnog ambijenta, možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima, uključujući i profitabilnost koja je u prošloj godini povećana za oko 30 posto – rekao je Kusturica.

Sparkasse Bank trenutno ima oko 500 uposlenih, a klijentima je na raspolaganju 40 poslovnica i više od 90 bankomata širom BiH.

Direktor Kusturica ističe kako je uvjeren da će Banka ostati na pozitivnom kursu poslovanja i u 2017. godini.

– Dugoročno gledano, apsolutno smo opredijeljeni da kontinuirano i održivo razvijamo poslovanje u BiH, što je dio razvojne strategije naše austrijske matične grupacije Erste i Sparkasse na području Balkana. To je neupitno. Međutim, moram reći je da je iz godine u godinu sve teže ostvarivati ovako zavidne rezultate, i ne očekujemo da će u 2017. to biti lakše. Sve ono što bitno određuje koliko banke mogu biti aktivne i rasti ne ide u smjeru relaksacije, nego se zaoštrava, od snažne konkurentske utakmice, ograničenja u poslovnom ambijentu do kompleksnosti regulatornih zahtjeva – kaže direktor Sparkasse Bank BiH.

Na sve buduće izazove će, kako dodaje, odgovarati kao i do sada, vrlo aktivnom kreditnom politikom, uz adekvatno upravljanje kreditnim rizicima, a kako bi očuvali visok nivo ‘zdravlja’ aktive, kao i ulaganjima u sve vrste infrastrukture.

– Tu primarno mislim na tehnologije koje će našim klijentima omogućiti korištenje najsavremenijih online finansijskih servisa, a uskoro će se u svim većim gradskim centrima naći i naše 24-satne servisne zone kao alternativa klasičnoj šalterskoj usluzi – kazao je Kusturica.

Govoreći o situaciji na bankarskom tržištu u BiH, on kaže, da po rezultatima poslovanja bankarskog sektora na kraju drugog kvartala prošle godine, profitabilnost sektora u cjelini pokazuje tendenciju rasta, a stabilnost, likvidnost i kapitaliziranost su na dobrom nivou.

– Pozitivan signal je svakako i pad udjela nekvalitetnih kredita na 12,1 posto na kraju trećeg kvartala 2016. , ali za jednu kompletnu i realnu sliku stanja bi se moralo sagledati koliko je na ovaj pad uticalo izmještanje dijela loših kredita iz bankarskog portfolija, a koliko realno povećanje sposobnosti privrednika da servisiraju kreditne obaveze – kaže Kusturica u intervjuu Feni.

Po njegovim riječima, u 2017. godini se evidentno nastavlja snažno takmičenje banaka u dijelu kreditne ponude. Gotovo su sve vodeće banke trenutno prisutne sa promocijama i akcijskim ponudama, ‘što potvrđuje da one nastoje ubrzati kreditni rast i ublažiti pritisak na kamatonosne prihode zabilježen još u 2016. godini’.

– Sa druge strane, da bi kompenzirale ovaj pad prihoda po osnovu kamata na kredite i zadržale profitabilnost, banke se okreću internoj optimizaciji troškova i korekcijama cijena nekamatonosnih proizvoda i depozita. Načelno, u bankarskom sektoru postoji i spremnost i kapacitet da se podrži privredni i investicioni ciklus i servisiraju potrebe građana BiH, ali tržišna utakmica koju sam opisao je pokazatelj da je prostor na tržištu vrlo ograničen te da nije realno očekivati značajniji kreditni rast – rekao je Kusturica.

Odgovarajući na upit da li su novi zakoni o bankama u FBiH i RS-u dobri, odnosno da li pogoduju bankarskom sektoru, Kusturica kaže da je namjera izmjene prethodnih zakona sigurno pozitivna i da je cilj bio da se adekvatnije urede upravljačke strukture i procesi restrukturiranja, pojača supervizija i preciznije definiraju odgovornosti upravljačkih tijela u bankama.

– Izrazito je važno na koji način se pristupa tom procesu. Radi se o sistemskim zakonima koji ne obuhvataju samo banke, nego se odražavaju na korisnike bankarskih usluga i kompletnu ekonomiju BiH. Zato je neophodno da se jasno sagledaju ciljevi, ali i posljedice i rizici. Bankarska zajednica je sa nivoa Udruženja banaka BiH dala maksimalan doprinos dijalogu struke i zakonodavaca, sa nizom komentara koji upravo ukazuju na određene rizike – između ostalog na mogući efekt destimulacije sadašnjih i potencijalnih stranih investitora u bankarskom sektoru, jer nova regulativa donekle umanjuje prava i status upravljačkih i nadzornih struktura u bankama – kaže Kusturica.

Također, kako ističe, veliki dio komentara uloženih još na prednacrt zakona se odnosio na nedovoljnu decidnost i jasnost odredbi, što procjenjuje kao ključni rizik, jer nejasnoće ostavljaju prostor za različite interpretacije i stvaraju pravnu nesigurnosti, koja je jedna od osnovnih barijera za rast stranih i domaćih investicija.

Osim poslovanja sa stanovništvom i poslovnim subjektima Sparkasse Bank BiH slijedi koncept društveno odgovornog poslovanja i tu je pet tematskih prioriteta u kojima djeluje: obrazovanje i mladi, volonterizam i upošljavanje mladih, socijalna inkluzija, sport i životna sredina.

Gotovo stopostotni vlasnik Sparkasse bank je Steiermärkische Sparkasse, najveća regionalna banka na jugu Austrije, sa tradicijom poslovanja od gotovo 200 godina. Grupacija ima dugoročnu i održivu strategiju investiranja u regionu, što je čini pouzdanim partnerom i investitorom koji stoji i iza Sparkasse Bank BiH. Kao članica Erste Bank und Sparkassen Austrija, dio je najjače grupe banaka fokusiranih na poslovanje sa stanovništvom, malim i srednjim preduzećima u Evropi.