Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Živjeti slobodno, perom se boriti

Literarni konkurs omogućio mladim umjetnicima da predstave svoje radove

Literarni konkurs „Živjeti slobodno, perom se boriti“, dio je projekta koji su realizovali polaznici programa „Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“ u organizaciji Humanity in Action BiH

U knjižari Buybook održana je promocija literarnog konkursa pod nazivom „Živjeti slobodno, perom se boriti“, na kojoj su umjetnici i zaljubljenici u književnost proslavili ljubav prema pisanoj riječi.

Manifestacija je bila prilika mladim i talentovanim umjetnicima da predstave svoje radove, ali i da ragovaraju o ulozi umjetnosti u društvu.

Kreativnost i dubina poruka pobjednica literanog konkursa – Nejre Šehić, Emane Kaminić i Edne Pinjić, bile su inspiracija svima da razmišljaju o značaju umjetnosti kao sredstva izražavanja i promišljanja o svijetu koji nas okružuje.

One su se složile da konkursi ovog tipa ohrabruju autore i mlade umjetnike da koriste svoje talente kako bi oblikovali svijet u kojem će svi živjeti slobodno i dostojanstveno.

Organizatori su istakli da pored književnog aspekta, projekt ima za cilj da afirmiše umjetnost kroz uređenje javnih površina.

– Ova inicijativa nije samo estetska, već i funkcionalna, jer se zapuštenim prostorima daje šansa da udahnu novi život. Naša ideja je da snažne poruke ovih talentovanih ljudi ukrase sve dijelove naše države. Krenuli smo s Mostarom i Distriktom Brčko, gdje smo naišli na sjajne reakcije lokalnog stanovništva. U narednom periodu naš cilj je da proširimo tu inicijativu i u ostale gradove BiH – kazali su organizori konkursa.

Literarni konkurs „Živjeti slobodno, perom se boriti“, dio je projekta koji su realizovali polaznici programa „Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“ u organizaciji Humanity in Action BiH.