Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarska liska

Male liske Snežani Vidović i Nusmiru Muharemoviću

Foto: NP Mostar

Za oboje ovo je prva nagrada na ovom festivalu

Drugu večer međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koji se održava u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru, odigrana je predstava “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.” autora Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Malu lisku za najboljeg glumca večeri osvojio Nusmir Muharemović, dok je Malu lisku za najbolju glumicu večeri osvojila je Snežana Vidović. Za oboje ovo je prva nagrada na ovom festivalu, objavili su u nedjelju organizatori.

“Uvijek smo sretni kada možemo doći u Mostar da igramo predstavu, ne samo na festival ‘Mostarska liska’ nego generalno. ‘Mostarska liska’ je jedini festival komedije u BiH i zbog toga je poseban, drugačiji, u odnosu na sve ostale. Nekako sam priželjkivao ovu nagradu iz jednog prostog razloga zato što mi je takoreći nedostajala u kolekciji”, kazao je Muharemović kojemu je ovo prva “Mala liska”.

Istaknuo je kako je zbog toga sretan i uzbuđen, jer je prvi put dobio nagradu za komediju.

“Sve nagrade koje sam do sada dobio bile su za neke uloge u dramama tako da sam jako sretan. Iako, kada se malo razmisli o predstavi, ona je jedna dobra drama, jedna komedija apsurda. Tek kad odemo kući i kad počnemo razmišljati o svemu onome čemu smo se smijali shvatimo da, ustvari, živimo taj sistem te da živimo život tog i svih likova kojima se smijemo”, naglasio je Muharemović.

“Drago mi je što sam ponovo na festivalu ‘Mostarska liska’, nisam bila jako dugo. Prvi put sam nagrađena. Igrom slučaja sam jedina glumica tako da žiri nije imao mnogo posla što se tiče glumice večeri, ali se svakako radujem nagradi”, rekla je Vidović.

Na programu festivala danas je predstava “Djelidba” po motivima Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.