Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kamerni teatar 55

“Malograđanska svadba” u režiji Paola Magelija predstava koja će publiku nasmijati, ali bolno

Foto: Harun Muminović/FENA

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković navodi da je ovaj Brechtov komad nastao neposredno nakon Prvog svjetskog rata

Predstava “Malograđanska svadba” rađena prema tekstu Bertolta Brechta u režiji Paola Magelija premijerno će biti izvedena 22. marta u Kamernom teatru 55, u koprodukciji te teatarske kuće i Scene MESS.

Direktor Kamernog teatara 55 Senad Alihodžić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da su se oko ove predstave okupili ponajbolji umjetnici koje regija može da ponudi i kojih se ne bi postidio nijedan svjetski teatar.

-Predstava još nije ni izvedena a već ima pozive na festivale i gostovanja u teatarskim kućama u regiji. Nakon premijernog izvođenja i repriznog igranja, Kamerni teatar sa “Malograđanskom svadbom” gostuje u Bjelovaru na kazališnom festivalu, na festivalu u Podgorici, Brijunima, Splitskom ljetu, Beogradskom dramskom pozorištu… – kazao je Alihodžić.

Mageli vezan za Sarajevo

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković navodi da je ovaj Brechtov komad nastao neposredno nakon Prvog svjetskog rata.

-I sigurno je nažalost komad koji uvijek odgovara vremenu u kom se izvodi – kazao je Kreševljaković.

Reditelj Paolo Mageli govorio je o svojoj vezanosti za Sarajevo.

-Ja sam se oduvijek i zauvijek vezao za ovaj grad, za ovu umjetničku atmosferu. To ne kažem iz kurtoazije nego stvarno od srca. Mislim da je Sarajevo za mene jedan od najznačajnijih gradova mog života. Bio i ostaće – podvukao je Mageli.

Za predstavu je kratko istaknuo da o njoj neće govoriti jer još nije izvedena.

Dramaturginja Željka Udovičić Pleština zahvalila je autorskom timu, posebno glumcima, navodeći pri tom da Mageli prvi put radi u Kamernom teatru.

Udovičić Pleština, koja je za razliku od Magelija radila često u Kamerom teatru, najviše u periodu kad je direktor bio Dragan Jovičić, istakla je da joj je drago što je Mageli imao priliku upoznati i ansambl Kamernog teatra.

-Mislila sam da je potrebno izabrati tekst gdje će upravo ansambl doći do punog izražaja. Riječ je o tekstu koji je jedan od prvih Brechtovih tekstova, nastao nakon Prvog svjetskog rata. On kritizira ponovno uspostavljanje konzervativnih vrijednosti, kritizira licemjerje, malograđanštinu, lažni moral koji se u ta vremena stvara i cvjeta -kazala je Udovičić Pleština.

Ona je također mišljenja da Brecht sve to radi na bolno duhovit način, te da je riječ o predstavi koja će publiku nasmijati, ali bolno nasmijati.

Glumac Ermin Bravo smatra da je ovo predstava koja upozorava na male, svakodnevne fašizme koje živimo.

-Izbjegavamo da kritikujemo iz pozicije neke moralne arogancije. Zapravo tražimo svu tu malograđanštinu, sve te male fašizme u sebi. Pokušavamo da im se smijemo. Nadam se da će ih i publika na isti način prepoznati – ocijenio je Bravo.

Glumački ansabl predstave čine Ermin Bravo, Gordana Boban, Ejla Bavčić, Sabit Sejdinović, Maja Izetbegović, Dina Mušanović, Muhamed Hadžović, Amar Selimović, Enes Kozličić i Nedim Džinović.

Ostatak autorskog tima su dramaturginja Željka Udovičić Pleština, scenografkinja Mirna Ler, kostimografkinja Lejla Hodžić, kompozitori Damir Martinović – Mrle i Ivanka Mazurkijević te asistentica reditelja Ajla Bešić.