Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svjetski klasik

Mihail Bulgakov – rodonačelnik fantastičnog realizma

mihail-bulgakov

Bulgakov je, po profesiji, bio ljekar, a kao pisac je, zbog nepristajanja da se dodvorava vlastima i služi propagandi, decenijama bio u nemilosti sovjetskih vlasti

Ruski i svjetski književni klasik Mihail Afanasijevič Bulgakov, autor romana “Majstor i Margarita” i “Bijela garda”, rođen je 15. maja 1891. godine.

Bulgakov je, po profesiji, bio ljekar, a kao pisac je, zbog nepristajanja da se dodvorava vlastima i služi propagandi, decenijama bio u nemilosti sovjetskih vlasti.

Žustro je napadan i poslije smrti /1940/, a njegovo djelo potiskivano i prećutkivano.

Zbog romana koji govori o građanskom ratu “Bijela garda”, kasnije dramatizovanog pod nazivom “Dani Turbina”, bio je meta napada samog Staljina.

Sličan gnjev izazvao je književnim remek-djelom “Majstor i Margarita”, koje je štampano tek 1966. godine.

Borba za ličnost i stvaralačka prava čovjeka, oštro suprotstavljena ideologiji kolektivizma, karakteristična je i za drame u kojima tu temu Bulgakov ispituje na materijalu građanskog rata i sumorne sovjetske svakodnevice.

NJegov fantastični realizam, filozofija života i umjetnosti imali su izuzetno snažan efekat u svjetskim razmjerama i znatno su uticali na sovjetsku literaturu u drugoj polovini 20. vijeka.

Među ostalim djelima Bulgakova su pripovijetke: “Bilješke mladog ljekara”, “Đavolijada”, “Kobna jaja”, “Pseće srce”, “Pozorišni roman” /nedovršen/, te drame – “Život gospodina De Molijera”, “Bjekstvo”, “Zojkin stan”, “Purpurno ostrvo”, “Adam i Eva”, “Blaženstvo”, “Ivan Vasiljevič”, “Bratstvo licemjera”, “Posljednji dani” i “Batum”.

Bulgakov je napisao scenarije za “Revizora” i “Mrtve duše”, te dramatizacije “Mrtvih duša” i “Rata i mira”.