Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pod dirigentskom palicom Josipa Katavića

Mješoviti hor “Lola” iz Sarajeva pobjednik horskog šampionata “Lege Artis”

FNA_130207

U finalu je predstavljeno sedam horskih ansambala iz BiH, Hrvtaske i Srbije

Kamerni mješoviti hor “Lola” iz Sarajeva, pod dirigentskom palicom Josipa Katavića, ponio je titulu najboljeg, grand prix i zlatnu plaketu na Internacionalnom horskom šampionatu “Lege Artis”, jednoj od najprepoznatljivijih regionalnih manifestacija posvećenih horskoj muzici u jugoistočnoj Evropi.

U finalu je predstavljeno sedam horskih ansambala iz BiH, Hrvtaske i Srbije. Drugo mjesto i srebrna plaketa pripala je Vokalnom ansamblu “Brevis” iz Osijeka, a bronzana plaketa Omladinskom mješovitom horu Muzičke škole “Josif Marinković” iz Zrenjanina, Srbija.

Više hiljada horskih pjevača i stručnjaka iz te oblasti je u protekle četiri godine boravilo u Tuzli i iz tog grada uz lijepe uspomene odnosili su i brojne nagrade, te širili dobar glas o šampionatu.

Ove godine, u uslovima pandemije, organizatori su bili primorani izmijeniti način takmičenja i transformisati cjelokupni šampionat. Ansambli su slali svoje video snimke, a stručni žiri festivala odabrao je finaliste, koji se ove godine takmiče za gran pri, ali i za posebne nagrade festivala.

– Izuzetno sam ponosan što smo uprkos pandemiji uspjeli organizovati šampionat i to u izmijenjenom formatu. Drago mi je da su vrlo kvalitetni ansambli iz regije učestvovali, da su poslali svoje video snimke i da žiri na kraju nije imao lak zadatak odabrati najbolje – istakao je predsjednik ovogodišnjeg stručnog žirija na šampionatu Jasmin Hasić.

Nagradu za najboljeg dirigenta, koja nosi ime profesora Čestmira Mirka Dušeka, dobio je Josip Katavić, dirigent hora “Lola”, a taj hor dobitnik je i priznanja za najbolje izvedenu kompoziciju bosanskohercegovačkog kompozitora, te najbolju izvedbu djela iz domena sakralne muzike.

Ansambl “Brevis” iz Osijeka dobio je nagradu za najbolje izvedeno horsko djelo iz doba romantizma, a hor iz Zrenjanina za najbolju scensku izvedbu horske kompozicije, te najbolju izvedbu savremenog horskog djela. Šampionat je dodijelio i plaketu za životno djelo, profesoru emeritusu Muzičke akademije Sarajevo, istaknutom bh. dirigentu Rešadu Arnautoviću.

– Veoma sam sretan zbog ovog priznanja, kao neko ko je u Tuzli započeo svoj muzički put. Drago mi je što je moj doprinos razvoju horske muzike u Bosni i Hercegovini prepoznat i što sam dobitnik ovako važnog priznanja, na šampionatu koji je za samo nekoliko godina postao referentan i vrlo cijenjen u cijelom regionu, ali i šire – istakao je profesor Arnautović, prilikom dodjele plakete za životno djelo.

Suorganizatori ovogodišnjeg šampionata su GUD Lege Artis, Bosanski kulturni centar i RTV TK, a pokrovitelji Grad Tuzla, kantonalno ministarstvo za kulturu, sport i mlade, te Federalno ministarstvo kulture i sporta.