Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodno pozorište Sarajevo

Moćni baletni klasik “Bolero” premijerno 8. februara

bolero nps
Foto: Velija Hasanbegović

Balet „Bolero“ biti će izveden u okviru projekta “Winter Fest: Zimska čarolija u Narodnom pozorištu” podržanog od strane Turističke zajednice KS

U Narodnom pozorištu Sarajevo, u četvrtak 8. februara sa početkom u 20 sati, premijerno će biti izveden baletni klasik „Bolero“ kompozitora Mauricea Ravela, u koreografiji Takuyae Sumitomoa, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Vesna Šouc.

Baletna predstava „Bolero“ biti će izvedena u sklopu Svečane akademije povodom 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Naime, sarajevska Olimpijada zatvorena je plesom na ledu Britanaca Jayne Torvill i Christophera Deana, a koji su osvojili zlatne medalje spektakularnim nastupom na muziku Bolera.

bolero nps
Foto: Velija Hasanbegović

„Trenutno pripremam Bolero sa baletskim ansamblom Narodnog pozorišta Sarajevo i već osjećam da će ovaj Bolero biti jedinstveni performans. Svima je poznata ova muzika, svi znaju da Bolero nosi veliku strast. Svakog minuta moć se širi i postaje sve veća. Koncept mog Bolera je takav da on ne donosi nikakvu priču, više se radi o apstraktnom performansu. Nema specifičnog karaktera ali svih dvadeset igrača su na sceni zajedno, izvodeći iste pokrete tako da će biti vrlo moćna predstava“, izjavio je koreograf baleta Bolero Takuya Sumitomo.

U predstavi će nastupiti baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo kojeg čine: Tamara Ljubičić, Ekaterina Vereshchagina, Nataša Gaponko, Amina Sulejmanagić, Albina Huskić, Zulejha Kečo-Kapidžić, Selma Efendić, Toko Tatekawa, Darika Dunganova, Dora Kos, Lejla Bajramović, Luisa Escamilla Rodriguez, Jovana Milosavljević-Lovrenović, Nadža Pušilo, Ivan Salonski, Boris Vidaković, Bulat Gareev, Til Čmančanin, Admir Kalkan, Masafumi Okuzono, Denis Zhuchenko, Elio Arnoldo Villa Garcia, Mihail Mateescu, Goran Staniškovski.

bolero nps
Foto: Velija Hasanbegović

Asistentica koreografa je Rieka Sumitomo, scenograf Josip Lovrenović, kostimografkinja Amra Zulfikarpašić, te baletmajstor Mia Jahić.

Balet „Bolero“ biti će izveden u okviru projekta “Winter Fest: Zimska čarolija u Narodnom pozorištu” podržanog od strane Turističke zajednice KS.

Ulaznice za premijerno izvođenje baleta Bolero neće biti dostupne u prodaji, a o terminima narednih igranja javnost će biti blagovremeno obaviještena putem zvaničnih platformi NPS.