Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarsko ljeto

Monodrama “Odbrana Sokratova” odigrana na ljetnoj pozornici

monodrama Odbrana Sokratova3

Borba za pravdu i istinu, vječita tema. Ovo se događa 399. godine p.n.e, ali je aktuelna i danas, to je najznačajnije i najkraće rečeno, naglasio je Aljić

Na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar večeras je glumac Šerif Aljić odigrao monodramu „Odbrana Sokratova“ čiju i režiju potpisuje. Inače, predstava „Odbrana Sokratova“ rađena je prema Platonovom tekstu i prijevodu Miloša N. Đurića.

„Predstava je nastala prije 7 godina. Interesantna je zato što je tema aktuelna i danas, što je najbitnije, a odlučio sam se da radim samo odbranu Sokratovu, a ne još Kriton, Fedon gdje se govori i o smrti, gdje on pije i otrov itd. Uglavnom je suština odbrane ostala i iznesena je, te sam zadovoljan da je predstava aktivna i da je igram sa vremena na vrijeme“, kazao je Aljić.

Istakao je i koja je glavna poruka i tema koja se prožima kroz navedenu monodramu.

„Borba za pravdu i istinu, vječita tema. Ovo se događa 399. godine p.n.e, ali je aktuelna i danas, to je najznačajnije i najkraće rečeno“, naglasio je Aljić.

Grčka filozofija jedan je od stubova zapadne civilizacije, a Sokrat se smatra za najznačajnijeg grčkog filozofa. “Odbrana Sokratova” je izuzetno značajno djelo grčkog filozofa Platona, koji se smatra i najodanijim Sokratovim učenikom, a koje govori o odbrani njegovog mentora Sokrata pred atinskim tužiteljima. Sokrat je oklevetan da ne vjeruje u bogove koje propisuje Država, nego da je ateist i vjeruje drugačije, te da takvim učenjem kvari omladinu. Zbog toga biva osuđen na smrt. Sokrat iznosi svoju odbranu pred 501 sudijom i većina njih ga osudi na smrtnu kaznu koja je i izvršena.

Aljić je ovu monodramu posvetio svom profesoru dr. Rasimu Muminoviću, a scenografiju i kostim potpisuje Salko Pezo. Predstava je odigrana u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, a u sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“.

Sutra u 21 sat na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar na programu „Mostarskog ljeta“ je koncert koji će biti održan povodom 100 godina od rođenja bosanskohercegovačkog velikana, autora, kompozitora, interpretatora sevdalinke Zaima Imamovića. Na koncertu će učestvovati: Alma Subašić, Zanin Berbić i Sejo Pitić, dok će naratori biti Armin Omerović i Minka Muftić. Ranije najavljeni Nedžad Salković, nažalost, neće prisustvovati koncertu zbog iznenadnih privatnih zdravstvenih problema u porodici.