Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TKT Fest 2020

Monodrama “Školjka šumi” večeras pred tuzlanskom publikom

monodrama

Nakon promocije monografije odigrana je predstava “Šta se bijeli u gori zelenoj”

Promocijom monografije nastale povodom obilježavanja 40 godina umjetničkog rada glumca, profesora, reditelja i producenta Vlade Keroševića sinoć je otvoren 18. teatar kabare Tuzla Fest.

Ovogodišnji TKT Fest – dani akademskog teatra 2020. se odvija pod motom “Punoljetstvo na margini” i trajat će do 2. decembra.

Svečanim uvodom publici se tradicionalno obratio Vlado Kerošević istakavši da je pozorište “puno”, unprkos tome što se unutra prema propisanim mjerama nalazio mali broj publike.

Istakao je Teatar kabare Tuzla, kao jedini alternativni profesionalni teatar u Tuzli koji nije ostvario budžetsko finansiranje iako je višekratno potraživano, svojim pristupom, radom i rezultatima ostvario prepoznatljivo ime u regiji.

Promotori Marica Petrović i Srđan Vukadinović istakli su važnost umjetničko-pedagoškog rada Vlade Keroševića koji se od 1979. do danas nalazi u monografiji, te sveobuhvatnost žanrova ali i pisaca od antike preko klasičnih dramskih dijela do savremenih i domaćih autora u kojima je Kerošević obilježio svoju karijeru.

Nakon promocije monografije odigrana je predstava “Šta se bijeli u gori zelenoj” nastaloj u produkciji Teatra kabare Tuzla, Studentske scene ADU Tuzla i Art centra Ankata. U predstavi su igrali Feđa Zahirović i Sadika Kahrimanović.

Na drugoj večeri TKT Fest-a 2020. bit će odigrana pedstava “Školjka šumi” prema motivima romana “Izvanbrodski dnevnik” Slobodana Novaka. Ta monodrama je nastala u produkcij Teatro VeRRdi iz Zadra, režiju potpisuje Hrvoje Korbar, skladatelj Stanko Juzbašić, a u predstavi igra Maruška Aras koja je za izvedbu ove predstave dobila nagradu stručnog žirija za glumu i za izuzetne i zaboravljene scenske slobode na Be:femon festivalu monodrame u Bečeju 2020., najavljeno je iz TKT Festa.