Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Muzej savremene umjetnosti RS priredio raznovrstan program za “Noć muzeja”

Foto: Fena

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković u razgovoru za Fenu otkriva da je ovogodišnja tema “Muzej za obrazovanje i istraživanje” na koju se odazvalo oko 1.200 muzeja iz 120 evropskh gradova

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i ove godine organizuje u Banjoj Luci raznovrstan program za manifestaciju “Noć muzeja” koja će biti obilježena ove subote, 18. maja.

Interesantno je da se ove godine “Noć muzeja” obilježava istog dana kada i Međunarodni dan muzeja. I jedan i drugi praznik imaju teme na koje su muzeji pozvani da odgovore i da programima – izložbama koje su priređene u muzeju, kao i specifičnim programima, ponude neke odgovore na tu temu.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković u razgovoru za Fenu otkriva da je ovogodišnja tema “Muzej za obrazovanje i istraživanje” na koju se odazvalo oko 1.200 muzeja iz 120 evropskh gradova.

Muzeji obrazovne institucije

To je poziv da se kaže zapravo koliko su muzeji obrazovne institucije i koliko njihov rad može da pruži istraživačko iskustvo za publiku – ističe ona.

Ovaj muzej je nedavno otvorio i priredio svoju izložbu posvećenu svjetski značajnom dizajneru Mirku Iliću pod nazivom “Lice u lice”, a koja se bavi i istorijom dizajna i njegovim radom jer je u pitanju velika retrospektiva i uopšte prezentiranje funkcije dizajna u savremenom umjetničkom kontekstu.

-Prilagodili smo programe koje ćemo da ponudimo 18. maja, a to je između ostalog predavanje Uroša Krčadinca. Uroš Krčedinac je jedan jako interesantan digitalni umjetnik, ali je on i doktor informatike, autor brojnih radova i edukator, veoma interesantan predavač koji se bavi zanimljivim novim temama koje prvenstveno zanimaju mlade. Bavi se novim tehnologijama, vještačkom inteligencijom, raznim novim mogućnostima koje sam dizajn pruža – objašnjava Vujković.

Tako će njegovo predavanje pod nazivom “Androidi ne sanjaju ništa” predstaviti svojevrsnu šetnju kroz razne izabrane projekte, razne algoritme umjetnosti na kojima je Krčadinac radio posljednjih godina.

-Ono što želimo na tim predavanjima da kažemo jeste koliko zapravo savremena umjetnost treba da ide u korak sa vremenom, koliko dizajn treba da danas ide u korak sa vremenom i nudi neka nova rješenja za neke nove mogućnosti koje savremeno društvo traži. Sada se suočavamo s vremenom kada vještačka inteligencija preuzima primat, pišu se tekstovi uz pomoć vještačke inteligencije, a s druge strane vrlo često čitamo kako fotografije i slike mogu da budu načinjenje vještačkom inteligencijom. Zapravo, šta je to što je danas tačno, šta je to što se sa sigurnošću možemo pouzdati da je prava informacija i gdje je u svemu tome čovjek, individua i ličnost. To su ta neka pitanja koja želimo da postavimo i na koja želimo da odgovorimo ne samo Uroš Krčadinac, već da napravimo jedan interaktivni razgovor između njega i publike – objašnjava Vujković.

Muzej savremene umjetnosti RS svake godine, u okviru manifestacije “Noć muzeja”, organizuje zanimljive koncerte, a prošle godine su tako bili Konstarkta i Letu štuke. Ove godine je namjera da se muzički program poveže sa samom izložbom, odnosno da se napravi muzički vremeplov koji će omogućti DJ Marko Vuković, poznatiji kao Mrkqez V.

-On je pripremio program “Bast from the past”, jer nam je želja da se povežemo sa izložbom radova Mirka Ilića koji je bio stvaralac u srži novog talasa osamdesetih godina kada je radio brojna rješenja za albume mnogih muzičkih grupa koje su danas kultne grupe sa prostora bivše Jugoslavije i koji je tim vizuelnim identitetima na neki način otvarao put. Smatrali smo da je podsjećanje na tu vrstu muzike jako važno kada je u pitanju njegova izložba i da je to jedan, da kažemo, sveukupan doživljaj njegovog rada iako izložba radova Mirka Ilća ima mnogo segmenata koji se ne dotiču samo muzike već mnogih drugih njegovih radova koje je radio i na prostoru bivše Jugoslavije i nakon odlaska u Ameriku i života u New Yorku – naglašava Vujković.

Sa događajem će na samoj zgradi biti povezan i 3D video-maping pod nazivom “Vremenski portal” koji će sa svojim saradnicima izraditi Mladen Đukić, a to je video-maping koji je Muzej savremene umjetnosti RS već nagovijestio 10. februara na otvaranju izložbe sa novim vizulenim indentitetom. Taj video-maping je dorađen, prilagođen ovom događaju, a u Muzeju su imali želju da ga na drugačiji način ponovo predstave publici.

Nova vizija

-To je jedan istorijski vremeplov same zgrade i našeg puta ka Muzeju savremene umjetnosti RS koji povezuje činjenicu da je Muzej nastao nakon katastrofalanog zemljotresa koji je zadesio Banjaluku 1969. kada su brojni umjetnici iz cijelog svijeta poklonili brojna umjetnička djela kako bi pomogli nastradali grad. Podsjećam da je odlučeno da ta djela ostanu kao trajna baština i to je zapravo početni fundus naše institucije koji je tada brojio oko 700 radova. Mi sada zajedno sa zbirkom dizajna imamo oko 3.800 umjetnčkih djela što je vrlo impozantan broj koji obavezuje i govori o tome kolko je razvoj jedne takve institucije u društvu jako bitan – dodaje direktorica Muzeja savremene umjetnosti.

Sarita Vujković
Foto: Fena
Sarita Vujković

Kroz taj video-maping biće predstavljena i muzejska zgrada koju je ova institucija dobila, a rječ je o jednom od najljepših objekata u gradu koji je renoviran 1980. U nekolko posljednjh godina započeta je njena obnova.

-Imamo novu viziju same institucije, koja ovaj objekat treba da pretvori u multifunkcionalan prostor za Muzej savremene umjetnosti, ali i za mnoge druge sadržaje koji će da povežu i Istraživački centar za savremenu umjetnost i prvu javnu biblioteku za savremenu umjetnost na prostoru Republike Srpske, ali i jedan naš novi koncept rada sa umjetncima istraživačma u okviru studija koji planiramo da izgradimo u okviru našeg prostora – objašnjava Vujković.

Podsjeća da se manifestaciji “Noć muzeja” ova institucija pridružila još 2006. godine, kada se Muzej odazvao na poziv Ministarstva kulture Francuske koji je bio upućen brojnim evropskm zemljama da podrže manifestaciju koja je godinu dana prije počela u Parizu sa ciljem da se muzeji afrmišu i da na novi i zanimljiv način privuku publiku.

-Manifestacija “Noć muzeja” povezuje publiku raznih godina, od 7 do 107, tako da će događaj biti od 20 do 24 sata, ali je poziv upućen i najmlađima koji mogu da dođu sa roditeljima ili bakama i dedama. I naravno mlađoj publici na koju je manifestacija fokusirana – poručuje direktorica Muzeja savremene umjetnosti.