Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

Na Festivalu bh. drame izvedena SARTR-ova predstava “Stotinu malih smrti”

stotinu malih smrti
Foto: BNP Zenica

Večeras će biti izvedena šesta predstava u okviru Takmičarskog programa „Mali ratovi i kabine Zare“ autorice Vide Davidović, u režiji Ivice Buljana i u koprodukciji Narodnog pozorišta RS i Sterijinog pozorja

Peta po redu predstava Takmičarskog programa XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. odigrana je u utorak na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Riječ je o komadu „Stotinu malih smrti“ autora Semezdina Mehmedinovića, u režiji Jovane Tomić i u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Rediteljica i dramaturginja su o predstavi napisale: „Predstava ‘Stotinu malih smrti’ nastaje na osnovu adaptacije proznih dela Semezdina Mehmedinovića – ‘Me’med, crvena bandana i pahuljica’, ‘Ovo vrijeme sada’, ‘Autoportret s torbom’ i ‘Sarajevo Blues’. Od ogromnog bogatstva Mehmedinovićeve literature, tematski okvir naše dramatizacije je fokusiran na telo i smrtnost. Preispitivanje ljudske smrtnosti kroz prizmu ranjivosti tela, ali i propitivanje celokupnog života pojedinca u odnosu na neminovni kraj, otvorio je put ka promišljanju brojnih malih smrti. One su simboličke, metaforičke ali i stvarne, materijalne, koje čine sastavni deo života. Tehnikom dramaturške montaže i kolažiranja različitih segmenata navedenih knjiga, uvodimo publiku u intimne prostore junaka, kako fizičke tako i mentalne i emotivne. U jednoj pozorišnoj večeri svi zajedno idemo na put, down the memory lane, u egzile i povratke, kontinuitete i diskontinuitete, lomove i ponovna uspostavljanja.“

U predstavi igraju: Sead Pandur, Kemal Rizvanović, Amila Terzimehić i Nikolina Vujić.

Dramatizaciju potpisuju Jovana Tomić i Olga Dimitrijević, a dramaturgiju Olga Dimitrijević. Scenografija i kostimografija je povjerena Adisi Vatreš Selimović, a autorica muzike i performer je Nikolina Vujić. Dizajner svjetla je Nedim Pejdah, a asistentica scenografkinje i kostima je Monika Močević.

Nakon izvedbe održan je i Okrugli sto na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

okrugli sto festival bh. drame
Foto: BNP Zenica

U okviru Pratećeg programa petog dana XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. je u 19.30 sati u Konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica upriličena promocija knjige Hane Bajrović-Čardaković „Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom“. Sa autoricom je na promociji knjige razgovarala dramaturginja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nedžma Čizmo.

U srijedu, 29. maja, u okviru Pratećeg programa XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024., bit će upriličene dvije promocije. U 19 sati će biti upriličena promocija 13. izdanja časopisa „Agon“ na kojoj će govoriti Mario Ćulum i Ljiljana Čekić, dok će u 19.30 sati biti promovisana knjiga „Dopuna monografije Pozorišta Prijedor od 50. do 70. sezone“ na kojoj će govoriti Darko Cvijetić i Zoran Baroš. Obje promocije će biti upriličene u Konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a moderiranje je povjereno Nedžmi Čizmo.

Isti dan, u 20 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti izvedena šesta predstava u okviru Takmičarskog programa „Mali ratovi i kabine Zare“ autorice Vide Davidović, u režiji Ivice Buljana i u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Sterijinog pozorja.