Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na programu Ljetne vikend kinoteke filmske priče o Tuzli

atelje ismet mujezinovic

“Ljetna vikend kinoteka“, koju organizuju Udruženje dramskih umjetnika “Kaleidoskop“ Tuzla, Filmski centar Sarajevo i JU “Centar za kulturu“ Tuzla, biće organizovana od 27. do 29. jula u Međunarodnom ateljeu “Ismet Mujezinović“, sastavnom dijelu Centra za kulturu Tuzla,

-Značajan dio kulturnog stvaralaštva Bosne i Hercegovine jeste bh. film. Filmovi iz Bosne i Hercegovine su prva dva desetljeća nakon Drugog svjetskog rata obrađivali teme iz Narodne revolucije i rata, a filmski su obrađivane najznačajnije teme iz NOB-a. U prilog istoriji bh. filma idu i filmske priče koje smo izabrali, a vezane su isključivo za Tuzlu – saopćeno je iz Centra za kulturu Tuzla.

Na programu će biti filmovi: “Konjuh planinom“ (dugometražni igrani film, režija: Fadil Hadžić, scenario: Meša selimović, 1966.), “So“ (dugometražni igrani film, režija: Gojko Šipovac, scenario Derviš Sušić, 1973.) te dokumentarni filmovi o slijeganju tla u Tuzli: “Bijeli ugriz“ (režija: Toma Janjić, 1956.), “So gradi, so razgrađuje“ (režija: Suad Mrkonjić, 1975.) i “Kameno more” (režija: Suad Mrkonjić, 1978.)