Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srednjovjekovna manifestacija

Na “Stolačku tarču” stiglo stotine kostimiranih vitezova iz BiH i regiona

Foto: Branka Soldo/ Fena
Na Starom gradu Vidoškom iznad Stoca otvorena srednjovjekovna sajamska manifestacija

Na „Stolačku tarču“ ove je godine stiglo više od stotinu kostimiranih vitezova iz BiH, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije

Na Starom gradu Vidoškom iznad Stoca svečano je u petak poslijepodne otvorena osma srednjovjekovna sajamska manifestacija „Stolačka tarča“ koju organizira Povijesna postrojba vitezova hercega Stjepana Kosače, uz podršku Grada Stoca.

Kako su rekli organizatori, manifestacija, koja iznova oživljava davna vremena istorije, i ove godine nudi zanimljiv i izrazito bogat dvodnevni program.

Predsjednik Udruge vitezova hercega Stjepana Kosače Anđelko Šutalo kazao je Feni kako su ove godine uložili dodatne napore kako bi obogatili program te je izrazio uvjerenje da je ovo do sada najbolja „Stolačka tarča“.

Šutalo je istaknuo da je današnji, prvi sajamski dan najviše posvećen djeci kada su priredili predstave, razne radionice te događaje poput skakanja u vreći, igre kamena s ramena, povlačenje konopa i jahanje konja.

-Pored navedenoga, imamo i radionice slikarstva, keramike i slično. Ove smo godine ubacili i program životinjskoga svijeta. Pored ponija i mogućnosti jahanja za djecu, imamo i ovce, divlje svinje i druge životinje – pojasnio je on.

Dodao je kako će večeras predstaviti razne viteške borbe, između ostaloga i srednjovjekovnu borbu Bohurt u kojoj vitezovi, koji su obučeni u limene oklope, vode stvarnu borbu.

Foto: Branka Soldo/ Fena
U Stocu će biti predstavljene razne viteške borbe

-Ova manifestacija je od velikog značaja i smještajni kapaciteti u Stocu ovih su dana popunjeni. Na ulazu u Stolac danas su bile velike gužve. Smatram da smo već postali brend grada, ali i cijele Hercegovine. Manifestacija je specifična jer imamo i muzičke sastave, gastro ponude, predstave i ostalo. Začetnici smo ovog tipa festivala u cijeloj BiH, a u Hercegovini smo još uvijek jedini – naglasio je Šutalo.

Tokom svečanosti otvaranja manifestacije, gradonačelnik Stjepan Bošković pozdravio je sve grupe koje su došle iz brojnih gradova i država.

-Želimo na najbolji način prikazati Stolac i Stari grad svim posjetiteljima koji će ova dva dana biti u našem gradu. Na poseban način hvala udruženju koje ovo organizira, koje na ovome radi cijelu godinu, putuje i učestvuje na ovakvim manifestacijama u BiH, Hrvatskoj i šire – poručio je gradonačelnik proglasivši manifestaciju otvorenom.

Na „Stolačku tarču“ ove je godine stiglo više od stotinu kostimiranih vitezova iz BiH, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije.

Na događaju učestvuje i sokolar iz Srbije Hani Girgia, koji sa svojim dresiranim pticama radi razne akrobacije i prelete iznad publike.

Bitka za Hercegov grad središnji je događaj manifestacije, a ona je na rasporedu u subotu u 20:15 sati, nakon čega slijedi vatreni show te nastup DJ-a.

Pored viteških i plesnih skupina iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske, predstava za djecu i raznih radionica, organizatori su priredili bogatu gastro ponudu i zabavu uz zvuke srednjovjekovnog sastava iz Mađarske „Holoeneck Hungarica“, a ove godine posjetitelji će moći vidjeti i nastup trbušne plesačice Azre Grljević.