Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Program Najbolji dokumentarci

Na ZFF-u će biti prikazan film Laure Halilović “Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen”

Ja-moja-ciganska-obitelj-i-Woody-Allen

U programu Ponovno s nama je novi film Pjera Žalice, crnohumorna drama “Praznik rada”

Zagreb Film Festival pripremio je za jubilarno, 20. izdanje, koje će se održati od 23. do 30. oktobra, program Najbolji dokumentarci ZFF-a tokom kojeg će biti prikazan film “Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen” romske redateljice Laure Halilović porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

U filmu “Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen” (2009) tada 19-godišnja romska redateljica Laura Halilović malom, amaterskom filmskom kamerom bilježi prošlost i sadašnjost svoje porodice koja je krajem 1970-ih iz Bosne i Hercegovine doselila u Italiju.

Kanadski televizijski glumac Rob Stewart u filmu “Slaughtera Nicka za predsjednika” (2012), bilježi preokret u svojoj karijeri – nekad je bio zvijezda serije “Tropska vrelina”, no ne ide mu i mora se vratiti roditeljima u Ontario. Posve neočekivano otkriva da je još uvijek popularan u Srbiji pa odluči otići tamo gdje je njegov lik postao simbolom studentskog pokreta koji je doveo do Miloševićeva pada.

“Putnik Karpo”(2013) Matjaža Ivanišina posveta je velikom jugoslavenskom filmašu Karpu Godini, “Kapetan i njegov gusar” (2012) Andyja Wolffa govori o njemačkom brodu za prijevoz kontejnera kojeg su oteli somalski pirati, a “Stari partner” (2008) Chung-ryoula Leeja prati 80-godišnji bračni par farmera neraskidivo povezan s volom, životinjom koja im već 40 godina pomaže u radu.

Dio glavnog programa, ali i putujuće selekcije je pobjednik Berlina, prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda: “Alcarras” redateljice Carle Simón, senzibilna ruralna drama o katalonskoj porodici.

U programu Ponovno s nama je novi film Pjera Žalice, crnohumorna drama “Praznik rada”, a dio stalnog popratnog programa Velikih 5 francuska je uspješnica Mikhaëla Hersa “Noćni putnici”, s Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi, nostalgičan portret jedne porodice.

ZFF putuje donosi i nizozemski SF hit za djecu “Kapetanica Nova”, o naučnici koja se vraća u prošlost kako bi spriječila klimatsku katastrofu.

Naime, do 12. izdanja 2014. godine, kad se festival u potpunosti programski okrenuo dugometražnom i kratkometražnom igranome filmu, dokumentarci su konkurirali za nagradu Zlatna kolica, javlja Hina.

Neki od ponajboljih svjetskih dokseva tako su svoje hrvatske premijere imali upravo na ZFF-u, a posljednjih godina dokumentarni filmovi uglavnom su zastupljeni u retrospektivama.

Program za jubilarno izdanje donosi pet dokumentaraca nagrađenih Zlatnim kolicima ili posebnim priznanjem u kategoriji dokumentarnog filma.