Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliko priznanje

Nagrada Foruma slavenskih kultura za održivost pripala Muzeju Ars Aevi

muzej ars aevi ziva nagrada
Foto: Fena

“Nagrada je i motivacija i podstrek za ovaj muzej i za Sarajevo, kada je u pitanju nastavak aktivnosti na pripremi za izgradnju zgrade muzeja Ars Aevi”, rekla je predsjednica ICOM-a BiH Alma Leka

Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi dobitnik je Priznanja za održivost (Special Recognition for Sustainability) Foruma slavenskih kultura koje ta organizacija dodjeljuje za muzeje i zemlje slavenskog govornog područja.

Forum slavenskih kultura obilježio je devetu godišnjicu postojanja i objavio dobitnike Živa nagrade 2023. godine od 2. do 4. oktobra u Bratislavi. Ovaj svečani događaj završen je 4. oktobra proglašenjem muzeja dobitnika Živa nagrada 2023. Svečana dodjela nagrada priređena je u saradnji i uz podršku Slovačkog nacionalnog muzeja, koji je predstavljao Branislav Panis, generalni direktor i član Živa žirija.

Svečanu ceremoniju Živa nagrade 2023. otvorila je Silvia Hroncová, ministarka kulture Slovačke Republike, a održan je u svečanom ambijentu Slovačkog nacionalnog muzeja – Muzeja istorije u Bratislavskom dvorcu.

U proteklih devet godina, Forum slavenskih kultura, osnivač Živa nagrade, predvođen dr. Andrejom Rihter (Slovenija), značajno je doprinio prepoznavanju muzeja slavenskih zemalja u njihovoj raznolikosti, obuhvatajući njihov slavenski identitet i bogatstvo kulturne baštine.

Ove godine sudije Živa nagrade nominovale su 24 muzeja iz 10 zemalja.

Dobitnici Živa nagrade za ovu godinu su: Živa nagrada 2023 za najbolji slavenski muzej dodijeljena je Narodnom muzeju u Leskovcu, Srbija. Živa nagrada 2023 za najbolje slavensko dobro kulturne baštine dodijeljena je Interpretacijskom centru pomorske baštine DUBoak, Malinska, Hrvatska. Pet posebnih priznanja dodijeljeno je – Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi, Sarajevo, Bosna i Hercegovina za Održivost, te Galeriji umjetnosti Nadežda Petrović, Čačak, Srbija za Pažnju prema posjetiteljima i otvorenost; Muzeju Říčany, Češka Republika za Kreativnost; Muzeju Velenje, Slovenija za Efikasnost tima te Kulturnom centru Krško, odjeljenje Rajhenburg Castle, Slovenija za Storytelling.

Sedam muzeja iz Ukrajine nominovanih za Živa nagradu 2023. godine dobili su priznanje od strane Živa žirija 2023 kao uzori iz prakse i nagrađeni su jedinstvenom titulom Kulturni heroji slavenske baštine (Dnipro Nacionalni istorijski muzej, Nacionalni književni memorijalni muzej, Javna ustanova Muzej umjetnosti Kmytiv, Javna ustanova Muzej umjetnosti Khmelnytskyi Regional, Muzej narodne arhitekture i seoskog života u Lvivu, M. F. Sumtsov Kharkiv Historijski muzej i Muzej likovne umjetnosti u Odesi.)

Ovi ukrajinski muzeji ističu se svojom odlučnošću i težnjom da zaštite ukrajinsko kulturno naslijeđe, nacionalni identitet i građane – usprkos teškim vremenima i ratnim razaranjima.

ars aevi ziva nagrada
Foto: Fena

-Vrlo smo sretni da je Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo dobio ovo priznanje za održivost. Bila sam iznenađena da smo dobili nagradu u ovoj kategoriji, ali kada se pročitalo obrazloženje žirija, onda je zapravo ova kategorija ono što je vrlo adekvatno za Ars Aevi. “Sustainability” se ovdje odnosi na dugogodišnji opstanak rada Ars Aevi Muzeja unatoč svim okolnostima koje su ga na putu razvoja spotakle. Prvenstveno mislim na izgradnju zgrade/objekta Muzeja Ars Aevi, koju je projektovao slavni arhitekta Renzo Piano. Od 2021. pa do 2023. godine su ipak pokrenute mnoge aktivnosti. Nakon formiranja Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo od strane Grada Sarajeva, Ars Aevi kolekcija je dobila novo mjesto za čuvanje i izložena je u prostorima Gradske Vijećnice – kazala je za Fenu direktorica Javne ustanove Gradski muzeji Sarajevo u sklopu koje je djeluje i Ars Aevi Senka Ibrišimbegović.

Ona navodi da je glavni/izvedbeni projekat finansirala Italijanska razvojna agencija (AICS) Italijanske vlade, posredstvom Italijanske ambasade i velike podrške ambasadora Marca di Ruzza te njegovog cijelog tima.

Trenutno se priprema novi događaj, krajem ovog mjeseca, na kojem će se javnosti prezentirati naredni koraci u fazi izgradnje Muzeja Ars Aevi.

Ibrišimbegović ističe da trenutno Ars Aevi ima veliku podršku od svih nivoa vlasti. Općina Novo Sarajevo, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, Federacija BiH i država BiH – zaista svi su veoma blagonakloni i prepreka sa aspekta lokalne podrške nema. Također su se i internacionalni partneri udružili i da podrže ovaj značajni projekat za Grad, Kanton Sarajevo ali i cijelu BiH.

-Ovo priznanje je sigurno veliki vjetar u leđa nama koji intenzivno radimo i borimo se da ovaj projekat opstane i da se objekat Muzeja izgradi, a isto tako može da pokaže naravno svima koji nas podržavaju da čine pravu stvar, a onima koji su u dilemi da li nam treba Muzej savremene umjetnosti, da otkloni svaku sumnju u to pitanje – istakla je u izjavi za Fenu Senka Ibrišimbegović.

Predsjednica Međunarodnog komiteta za muzeje (ICOM) BiH Alma Leka u izjavi za Fenu povodom ovog prizanja istakla je da je kultura temelj svakog zdravog i ozbiljnog društva, na kojem se gradi sve drugo.

-Ulaganje u kulturu i kulturno-historijsko naslijeđe, bez sumnje, ulaganje je u budućnost, i u održivi razvoj. U BiH kultura je segment u koji se do sada najmanje ulagalo, a ova međunarodna nagrada je i nagrada za bosanskohercegovačku muzeologiju, te potvrda kvalitetnog rada ovog muzeja, i njegova doprinosa promociji Sarajeva i BiH i naše umjetnosti te pored teške situacije u kojoj se nalazi naša kultura u cjelini – istakla je Leka.

Predsjednica ICOM-a BiH Alma Leka kazala je da je Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi najveći projekt od javnog interesa u Sarajevu nakon XIV Zimskih olimpijskih igara 1984., najznačajniji projekt savremene umjetnosti u jugoistočnoj Europi, nastao kao izraz otpora najznačajnijih svjetskih umjetnika opsadi Sarajeva, te najvrijednija i najznačajnija kolekcija savremene umjetnosti u regionu JI Evrope.

-Nagrada je i motivacija i podstrek za ovaj muzej i za Sarajevo, kada je u pitanju nastavak aktivnosti na pripremi za izgradnju zgrade muzeja Ars Aevi, što je navedeno i u Strategiji razvoja kulture Kantona Sarajevo Vlade KS do 2027. godine, ali i poruka nadležnima da se rad naših muzeja i muzejskih profesionalaca, mnogo više cijeni van zemlje – podvukla je predsjednica ICOM-a BiH Alma Leka.

Nagrada Živa utemeljena je 2012. godine na inicijativu direktorice Foruma slavenskih kultura, (Međunarodne fondacije osnovane 2004. godine) Andreje Rihter. Nagrada nosi ime slavenske boginje Živa, koja predstavlja princip života, ljepote, vitalnosti i plodnosti. Nagrada Živa ima za cilj prepoznavanje i isticanje vrhunskih dostignuća u oblasti muzeologije promoviranjem najboljih muzejskih praksi u slavenskim zemljama. Živa nagrada ujedno djeluje i kao međunarodna kulturna platforma koja podstiče dijalog, komunikaciju i umrežavanje, razmjenu ideja, znanja i iskustava u vezi sa zaštitom muzeja i promocijom njihovih zbirki i usluga. Nagrada je usmjerena prema društvenim potrebama, inovacijama, kreativnosti, participaciji i inkluziji. Ovi ciljevi su također neki od kriterija koje sudije Živa nagrade uzimaju u obzir prilikom posjeta muzejima kandidatima za Živa nagradu, tragajući za najboljim muzejskim praksama i sadržajima.