Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gostovanje Zvezdara teatra

Nagrađivana predstava “Voz” s Brajovićem i Trifunovićem na sceni BKC-a

voz vojo brajovic sergej trifunovic
Foto: BKC

Predstava je na matičnoj pozornici Zvezdara teatra premijerno izvedena 2015. godine i do sada odigrana preko 260 puta

Predstava “Voz”, rađena po romanu američkog pisca Cormaca McCarthyja, u adaptaciji i režiji Vojislava – Voje Brajovića, te produkciji Zvezdara teatra iz Beograda gostovaće u Bosanskom kulturom centru 28. aprila, saopćili su iz BKC-a.

U predstavi igraju glumačke zvijezde Vojislav – Voja Brajović i Sergej Trifunović, koji utjelovljuju dva lika: Crnog i Bijelog.

Ideju za režiju predstave „Voz“ Brajović je dobio nakon odgledanog filma „The Sunset Limited“ nastalog po drami autora McCarthyja, kojeg je režirao Tommy Lee Jones 2011. godine, a u kojem su uloge Crnog i Bijelog odigrali proslavljeni glumci, pomenuti Jones, te Samuel L. Jackson. Predstava je na matičnoj pozornici Zvezdara teatra premijerno izvedena 2015. godine i do sada odigrana preko 260 puta. Gostovala je na brojnim pozorišnim scenama u regiji, ali i širom svijeta, te na međunarodnim festivalima, osvojivši niz značajnih nagrada.

Kako se navodi u saopćenju glumci u predstavi komuniciraju sa gledaocima, postavljaju im pitanja, uvlače ih u teatarsku igru, čime se i publika direktno poziva da bude aktivni učesnik diskusije o uvijek aktuelnoj temi postojanja.

Voja Brajović, koji je prvi put u ulozi reditelja kazao je da inspirisan djelom Cormaca McCarthyja, želi ovom predstavom da izazove kritički odnos i svijest o tome kuda ovaj svijet ide.

-I naravno, prije svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spriječi propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lijek za čovjeka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umjetnost i riječ – smatra Brajović.