Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nebeski zvuci flauta iz Kine u Bosanskom kulturnom centru (VIDEO)

060818_grad_flaute_markica

Internacionalni festival “Grad” u organizaciji Međunarodnog centra za mir otvara se večeras multimedijalnom izložbom u galeriji Collegium artisticum, dok će u Bosanskom kulturnom centru biti održan koncert “Nebeski zvuci flaute i xiaoa” Orkestra flauta iz Pekinga.

Umjetnički direktor Festivala Ibrahim Spahić kazao je na pres-konferenciji da Orkestar flauta, koji će sarajevska publika imati priliku da čuje, među najboljim u ovoj zemlji.

Umjetnički direktor tog orkestra, profesor na kineskoj konzervatoriji i vodeći ekspert za flautu Zhang Weiliang ističe da je velika čast nastupiti u Sarajevu.

Navodi da je flauta kao instrument prisutna u svim zemljama, ne samo u Kini. Ipak, kineska flauta ima i određenih specifičnosti. Među flautama (oko deset vrsti flauta) koje će večeras publika moći da čuje, postoje i one koje su stare nekoliko hiljada godina.

-Naša flauta ima dugu istoriju od 7500 godina. Ovaj instrument nije nikad mijenjao oblik ni funkciju – rekao je Weiliang.

Otpravnica poslova Ambasade Kine u BiH Zhou Yan izrazila je zadovoljstvo saradnjom Bosne i Hercegovine i Kine, koja postoji na svim poljima, posebno je istakla kulturnu saradnju.

Ona je pozvala publiku da dođe na ovaj koncert.

Chai Shuai, članica Orkestra flauta, naglašava da Orkestar ne svira samo tradicionalnu muziku nego i modernu, te da je 2017. uveo nove instrumente. Ona je rekla da je njihova muzika miješanjem starog i novog postala još privlačnija.

Ona svira stari instrument erhu za koji je rekla da zvukom podsjeća na ljudski glas.