Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Nekoliko izuzetnih sadržaja na programu WARM festivala

Warm festival
Foto: Warm festival

Teatarski perfomans “Budi naš glas” u režiji Ajle Bešić o nedavnom protestu protiv kršenja ljudskih prava u Iranu, bit će održan u SARTR-u, u 17.00 sati

Zbirka priča “Trenutak kada je meni počeo mir” koja ispituje razliku između privatnog i javnog sjećanja, bit će predstavljena danas u 13.00 sati u kinu Meeting Point, u okviru programa WARM Festivala.

Knjiga je povod za promišljanje o ulozi žena u ratu, gradnji mira, načinu na koji žene pamte i kako njih (ne) pamte. “Trenutak kada je meni počeo mir” objavio je beogradski forumZFD, u saradnji sa Udruženjem Krokodil i Inicijativom mladih za ljudska prava.

Ukradeni identiteti i svođenje žene na majku, bolničarku i osobu koja brine o porodici neki su od temelja repatrijarhalizacije koja se desila tokom ratova devedesetih, a koja se dešava i u drugim ratnim sukobima širom planete. Žene su, ipak, vrlo često i nositeljke pobune, nepristajanja, ali i ostvarivanja izgubljenih veza među konfliktom zahvaćenih strana. O miru, književnosti i nepristajanju razgovaraće autorke Lamija Begagić i Senka Marić, uz moderaciju Ane Pejović.

Teatarski perfomans “Budi naš glas” u režiji Ajle Bešić o nedavnom protestu protiv kršenja ljudskih prava u Iranu, bit će održan u SARTR-u, u 17.00 sati. “Budi naš glas” baziran je na istinitim, ličnim svjedočanstvima žena Irana koje su digle glas protiv represije i oduzimanja slobode nad sopstvenim tijelima. Performans je realizovan u partnerstvu sa Udruženjem Crvena, Francuskom ambasadom u BiH i UN Women.

WARM Fondacija predstavlja izložbu “Budi naš glas” koja se bavi otporom i borbom za ljudska prava u Iranu. Izložba se sastoji od 160 fotografija te plakata sa protesta koje su prikupili novinari i aktivisti, a bit će otvorena u Galeriji Manifesto u 19.00 sati.

Filmsko veče WARM festivala donosi projekciju filma “Tranzicija” Jordana Bryona i Monice Villamizar, Australija, 2023., koji će biti prikazan u kinu Meeting Point u 20.00 sati.

Ovaj dokumentarni film prati australskog ratnog izvještača Jordana Bryona koji govori o duploj tranziciji – preuzimanju vlasti u Afganistanu od strane talibana ali i Jordanovoj ličnoj tranziciji, promjeni pola. Film je premijerno prikazan na Tribeca festivalu u junu ove godine. Projekcija na WARM festivalu regionalna je premijera ovog izvanrednog filma, koji je na programu večeras u kinu Meeting Point u 20.00 sati. Nakon projekcije planiran je razgovor sa Jordanom Bryonom.

Ulaz na sve sadržaje WARM Festivala je besplatan, saopćeno je iz Festivala.