Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi naslovi iz online knjižare Knjiga.ba

alahimanet_carsijo

Najveća online knjižara Knjiga.ba za ljubitelje knjige izdvojila je nekoliko novih i zanimljivih naslova.

Ove sedmice Knjiga. ba preporučuje, između ostalih, naslove “Alahimanet, čaršijo!” autora Dragana Pavelića, “Vražiji nakot – Ishodišta iz književno-filosofskog dela Radomira Konstantinovića ” autora Bore Ćosića i “Traganje” autora Almina Kaplana.

“Alahimanet, čaršijo!” u romanesknoj književnoj formi priča sudbine nekolike sarajevskih i došljačkih obitelji ranih pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog stoljeća (vrijeme između dvaju kongresa partije). Slike i sadržaji slika ove pripovijesti naglašene su u ambijentalnosti. U ovome djelu prepoznaje se autorov kreativni kontinuitet iz prethodnih romana: “Sarajlije” (2001), “Proljeće u Karolinental” (2009) i “Knjiga o krilatom fratru” (2015). Oni su pronašli svoju čitalačku publiku.

“Vražji nakot” posvećen je nedavno preminulom beogradskom prozaiku i filozofu Radomiru Konstantinoviću, autoru niza modernistički koncipiranih romana, velikoga višesveščanoga esejističkog djela “Biće i jezik” i, prije svega, nenadmašne Filosofije palanke. U nadahnutoj žanrovskoj miksturi Ćosić tematizira ne samo Konstantinovićev život i djelo već i sudbinu svih intelektualaca koji ne pristaju na podređivanje zovu tribalističkih ideologija, inzistirajući na duhovnoj i umjetničkoj slobodi.

“Trganje” Almina Kaplana je knjiga o djetinjstvu koje se odvija krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Svijet u kojem se pokušava biti djetetom srušit će se u jednom krvavom ratu koji se u prvom dijelu romana nagovještava kroz detalje iz svakodnevnog života. “Trganje” je knjiga sjećanja na jedno čudesno vrijeme koje se zove djetinjstvo.

Zainteresovani i ostale zanimnjive naslove mogu pronaći na sajtu knjižare na adresi Knjiga.ba