Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nacionalni park

NP Sutjeska obnovio čuvene freske Krste Hegedušića u Spomen-kući “Panorama”

np sutjeska

– Mišljenja sam da će ova ljetna sezona biti ubjedljivo najbolja u poslijeratnom periodu, a u prilog tome da to s razlogom očekujem govori činjenica da je svaka naredna sezona u Parku bolja od prethodne. Sigurni smo da će tako biti i u 2020. godini – rekao je direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović

Jedan od najreprezentativnijih nacionalnih parkova u Bosni i Hercegovini – Sutjeska, u čiji obuhvat ulazi nekoliko planinskih masiva te historijsko-geografska lokacija Tjentište, zahvaljujući entuzijazmu njegovih uposlenika i nemjerljivoj zaljubljenosti u prirodu, može se pohvaliti realizacijom u proteklom periodu niza projekata, podigavši time kvalitet ponude i stepen zaštite tog prirodnog dragulja.

Možda i najznačajniji je obnova čuvenih fresaka Krste Hegedušića u Spomen-kući “Panorama”, koje su dugo vremena propadale pod uticajem vlage i izloženosti drugim nepovoljnim atmosferalijama. Direktor NP Sutjeska Dejan Pavlović u razgovoru za Fenu donosi niz detalja o toj i drugim aktivnostima finaliziranim u Parku.

Pavlović naglašava da su u novembru 2018. godine izvedeni planirani restauratorsko-konzervatorski radovi na freskama koje prikazuju čitav tok velike historijske Bitke na Neretvi. Obnova fresaka trajala je šest mjeseci i koštala je oko 100.000 KM. Sve radove realizovao je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i Nacionalni park Sutjeska, dok je restauraciju freski izvela konzervator-restaurator Vanja Šotra Dursun uz pomoć fočanskog slikara Njegoša Miletića.

– U planu imamo i kompletnu sanaciju objekta, te se nadamo da ćemo i taj plan ispuniti u cjelosti, kao što smo ispunili i ranije planove i zacrtane ciljeve – istaknuo je direktor Parka.

Pored obnove fresaka u Spomen-kući, sastavnom dijelu memorijalnog kompleksa na Tjentištu, u maju 2019. godine svečano je otvoren i Muzej Bitke na Sutjesci koji već sada baštini više od 400 različitih eksponata, autentičnih artefakata iz Drugog svjetskog rata. Riječ je o predmetima poput oružja, municije, uniformi, dokumenata, fotografija te drugih eksponata pronađenih na prostoru NP Sutjeska, a koji su dugo godina nakon što je muzej 90-ih devastiran, bili rasuti po svijetu.

– Trudili smo se proteklih godina da takve predmete prikupimo, neke otkupimo, neke i dobijemo na poklon te izložimo u adekvatnom prostoru i time dokumentujemo tok bitke. I dalje radimo na prikupljanju ovakvog materijala i svakodnevno dopunjujemo zbirku eskponata u Muzeju. Od svečanog otvaranja, njegova vrata su otvorena za sve poštovaoce tekovina NOB-a te mnogobrojne posjetioce i turiste širom svijeta koji obilaze NP Sutjeska – podvukao je Pavlović.

U zgradi Muzeja je i savremeno opremljena konferencijska sala te apartmani za smještaj predavača i drugih gostiju koji posjećuju Park.

– Kada biste već sada posjetili Park, vidjeli biste koliko se svakodnevno vrijedno radi na obnovi svakog objekta koji je tokom 90-ih srušen ili devastiran. U toku su radovi na obnovi i rekonstrukciji paviljona A, C i D, od kojih se Paviljon D od ruiniranog objekta transformiše u najsavremeni naučno-ekološki centar u ovom dijelu Balkana – ustvrdio je on.

Također dodaje da će Paviljoni A i C služiti isključivo za smještaj gostiju koji zahtjevaju mnogo viši standard smještaja od onog koji je Park ranije mogao da ponudi i bit će u rangu hotela sa minimalno četiri zvjezdice. Svi radovi na sanaciji objekata bit će završeni do početka sezone.

– Već u maju 2020. godine planiramo da Centar za istraživanje i ekologiju otvorimo za mnogobrojne naučne radnike, studente, učenike i druge zainteresovane koji s nestrpljenjem čekaju da otkrivaju nemjerljiva bogatstva parka, jer je priroda bila tako blagonaklona prema ovom podneblju da ga je ukrasila najljepšim svojim ukrasima, poput prašume Perućice, ali i drugim prirodnim vrijednostima kojima NP Sutjeska obiluje – mišljenja je direktor Parka.

Upravo Perućica, posljednja prašuma na tlu Evrope što je čini jedinstvenim prirodnim rezervatom u ovom dijelu Planete, uvrštena je na Tentativnu listu za upis na Listu svjetske prirodne baštine UNESCO-a 2017. godine, a na inicijativu Ministarstva za prostornu uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Sljedeći korak u tom dugogodišnjem procesu je vršenje određenih dodatnih ispitivanja, istraživanja i studija kako bi se podnijela puna aplikacija s ciljem uvrštavanja Perućice na tu prestižnu UNESCO-ovu listu. Bosna i Hercegovina tim bi činom dobila prvo prirodno dobro pod zaštitom UNESCO-a.

– Vjerujemo da će postojanje Centra za istraživanje i ekologiju koji gradimo doprinijeti tome da se pomenuta istraživanja obave u što skorijem roku kako bi se naš najljepši prirodni dragulj, i svakako najvrijedniji, našao pod zaštitom UNESCO-a – mišljenja je Pavlović.

Poslјednja i najočuvanija prašuma u modernoj Evropi Perućica čija se starost procjenjuje na 20.000 godina, prije ledenog doba, ugniježdena je u okrilju Nacionalnog parka Sutjeska. Taj zadivljujući nedirnuti komad prirode i šumskog rezervata prostire se na površini od 1.434 ha, a iznimno bogat životinjski i biljni svijet koji se tu razvija stoljećima čini ga jedinstvenim primjerom u Evropi.

Okružena planinama Maglićem, Volujkom, Vučevom i Zelengorom, između kojih je usječen veličanstveni milenijumima kreiran kanjon Sutjeske, drugi najdublji u Evropi, te prekrivena šumom čija su mnoga stabla starija od 300 godina, Perućica privlači ljude iz cijelog svijeta koji dolaze da osjete njen mir, tišinu i spokoj čistog prirodnog okruženja.

Zimska turistička sezona u NP Sutjeska realizira se u skladu s očekivanjima uprave Parka, naglašava njegov direktor, ocijenivši da posjetilaca ima upravo u onom broju u kojem mogu zadovoljiti njihovu potrebu za smještajem.

Imajući u vidu da je zbog izuzetno visokih troškova grijanja na električnu energiju hotel “Mladost” zatvoren, Park na raspolaganju ima luksuzno opremljene apartmane u vilama “Silver” I & II za sve one koje žele da osjete čari zime u NP Sutjeska.

Pavlović podvlači da Uprava maksimalno koristi ovogodišnju relativnu blagu zimu i izostanak padavina da izvrši sve neophodne radove kako bi spremno dočekali predstojeću ljetnu turističku sezonu od koje očekuju dosta.

– Mišljenja sam da će ova ljetna sezona biti ubjedljivo najbolja u poslijeratnom periodu, a u prilog tome da to s razlogom očekujem govori činjenica da je svaka naredna sezona u Parku bolja od prethodne. Sigurni smo da će tako biti i u 2020. godini – zaključio je u razgovoru za Fenu direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović.