Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"knjiga u nišama"

NUBBiH promovisao knjigu “Theatralia Ragusina” Gradimira Gojera

Foto: NUBBiH

Almir Bašović rekao je da je iz strukture knjige vidljivo da ju je pisao čovjek iz teatra

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine održala je promociju knjige „Theatralia Ragusina“, autora Gradimira Gojera, na 6. sajmu „Knjige u nišama“ (KUN). Promotori knjige, koja je objavljena u izadnju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, bili su: Ibrahim Spahić, Ismet Ovčina i Almir Bašović.

Promotor, kao i glavni i odgovorni urednik knjige Ismet Ovčina je istakao da knjiga „Theatralia Ragusina“ daje veliki doprinos pozorišnoj umjetnosti, te da je jasno da je autor Gradimir Gojer bio i ostao opsjednut teatrom.

Također, Ovčina je naglasio da je Gradimir Gojer prije nekoliko godina poklonio oko 800 naslova Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH kao svoj lični doprinos i podršku radu NUBBiH, prepoznatljive institucije kulture, obrazovanja i nauke i jednog od simbola kulturnog identiteta države BiH.

Autor Gradimir Gojer iz osobnih razloga nije mogao prisustvovati i govoriti na promociji, ali je poslao tekst izlaganja u kojem se, između ostalog, navodi da je knjiga “Teatralia Ragusina” odslik njegove vezanosti za Dubrovnik

Almir Bašović rekao je da je iz strukture knjige vidljivo da ju je pisao čovjek iz teatra.

O knjizi je pohvalno govorio i Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir, inače počasni član NUBBiH.

Recezent knjige Gorčin Stojanović u svojoj recenziji ističe da se knjiga „Theatralia Ragusina“ inspirisana Dubrovnikom, sastoji od različitih publicističkih i literarnih formi, od mini krokija, preko kritika na književna, muzička i teatarska ostvarenja do portreta značajnih dubrovačkih stvaralaca.