Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

“O medvjedima i ljudima” i “Tosca” na repertoaru Narodnog pozorišta

opera tosca nps
Foto: Narodno pozorište Sarajevo

U četvrtak, 20. aprila 2023. godine, sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će izvedena opera “Tosca” kompozitora Giacoma Puccinija, u režiji Gorana Golovka

U utorak, 18. aprila, sa početkom u 19:30 sati, u Narodnom pozorištu Sarajevo biti izvedena dramska predstava „O medvjedima i ljudima“ autora i režisera Saše Anočića.

Saša Anočić je bio višestruko nagrađivani glumac, autor i režiser, a svojom predstavom Kauboji, postavljenom 2008. godine u Teatru Exit i osmišljenom kao kombinacija drame i mjuzikla, napravio je svojevrsnu prekretnicu u pozorištu.

U predstavi igraju: Mediha Musliović, Aleksandar Seksan, Minka Muftić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Sanela Pepeljak, Aldin Omerović, Merima Lepić Redžepović, Vedran Đekić, Isa Seksan, Adnan Cico i Mirza Balić.

„O medvjedima i ljudima je predstava o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima. Svi likovi su kroz život stekli neko „oštećenje“. To „oštećenje“ ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda. Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju „medvjedi“ – pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce… Inače, ne bi svako dijete jednog medu imalo“, napisao je o predstavi Saša Anočić.

Dramaturgiju potpisuje Džejna Hodžić, scenograf je Josip Lovrenović, kostimografkinja je Lejla Hodžić, dok su autori muzike Matija Antolić i Saša Anočić.

U četvrtak, 20. aprila 2023. godine, sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će izvedena opera “Tosca” kompozitora Giacoma Puccinija, u režiji Gorana Golovka. Muzička drama u tri čina “Tosca” bit će izvedena uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Ivo Lipanović.

U naslovnim ulogama pojavit će se Katarina Kikić Marić, Amir Saračević i Ivan Šarić. Ostatak podjele čine: Denis Isaković, Siniša Markanović, Ileš Bečei, Leonardo Šarić, Josip Katavić, Hana Salihović, Mahir Srebrenica i Dragan Rokvić.

Scenograf predstave je Josip Lovrenović, kostimska rješenja uradio je Mladen Radovniković, dok scenski pokret potpisuje Dajana Zilić.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevska filharmonija i “Superar u BiH”.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti, online: www.nps.ba.

Radno vrijeme blagajne:

– Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.
– Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati.