Sarajevo

Održana konferencija o kulturnoj baštini i unaprjeđenju kulturnog naslijeđa u BiH

kulturno naslijede bih konferencija
Foto: Fena

Direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo Boris Trapara ističe da su se na današnjoj konferenciji prvi put nakon 30 godina na jednom mjestu susreli direktori zavoda iz Skoplja, Beograda, Sarajeva, Mostara, Tuzle i Banja Luke

Konferencija o kulturnoj baštini i unaprjeđenju kulturnog naslijeđa u BiH održana je danas u Sarajevu u sklopu projekta “Doprinos mreža OCD unaprijeđenju kulturnog naslijeđa u BiH”.

Cilj konferencije je predstaviti rezultate djelovanja mreža organizacija civilnog društva čiji je fokus na boljem upravljanju metrijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom, saradnja i razmjena znanja među profesionalcima, naučnicima i pojedincima koji se bave očuvanjem kulturnog naslijeđa, kao i bolja saradnja među organizacijama civilnog društva i institucija sistema.

Direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo Boris Trapara ističe da su se na današnjoj konferenciji prvi put nakon 30 godina na jednom mjestu susreli direktori zavoda iz Skoplja, Beograda, Sarajeva, Mostara, Tuzle i Banja Luke s ciljem jačanja svijesti o značaju kulturno-historijskog naslijeđa i njegovih univerzalnih vrijednosti.

-Želimo da radimo i pokrenemo procese na unaprjeđenju, izmjenama i dopunama zakona koji su u BiH iz ove oblasti veoma zastarjeli. Zakon o zaštiti baštine u Kantonu Sarajevo donesen je 2001. godine i tokom prethodne godine radili smo sa historičarima, arhitektima, pravnicima na prijedlogu izmjena i dopuna koje imaju za cilj poboljšati zakonodavni okvir i samim tim status kulturno-historijskih dobara u BiH – izjavio je Trapara.

Predsjednica Asocijacije za interkulturne aktivnosti i spašavanje naslijeđa u BiH Mevlida Serdarević napominje da je projekt “Doprinos mreža OCD unaprijeđenju kulturnog naslijeđa u BiH” namijenjen nevladinim organizacijama koje djeluju na lokalnom nivou.

-Lokalne nevladine organizacije trebaju da se umreže i pomažu jedne drugima. Neke od njih su postigle nevjerovatne rezultate, zalažu se snažno za očuvanje kulturno-histroijske baštine. To su entuzijasti koji pokušavaju da nešto učine na lokalnom nivou. Vjerujem da će im ova konferencija pomoći da izađu iz anonimnosti – kazala je Serdarević.

Konferencija je podijeljena na tri panela. Tema prvog panela bila je “Zakonski okvir i usklađenost s međunarodnim konvencijama”, na drugom panelu govorili su predstavnici neformalnih mreža organizacija civilnog društva o temi njihove uloge u promociji i zaštiti kulturnog naslijeđa u BiH.

Na trećem panelu učesnici su imali priliku čuti iskustva korištenja kulturnog naslijeđa u turističke svrhe od predstavnika Umjetničke škole Univerziteta Middlesex iz Londona, Univerziteta Uppsala iz Švedske i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.