Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održano književno veče Miroslava Kusmuka u Bosanskom Novom

Нови Град – одржано књижевно вече М

U Narodnoj biblioteci u Bosanskom Novom održano je književno veče Miroslava Kusmuka na kome je predstvljeno njegovih pet do sada objavljenih djela.

Direktor biblioteke Slobodanka Vujinović rekla je sinoć da po mišljenju književnih kritičara, proza Miroslava Kusmuka podsjeća na stranice starih srpskih pripovjedača, realista.

“Prvi Kusmukov roman `Vuk` objavljen 2008. godine nagrađen je na konkursu Savjeta za kulturu Skupštine Banjaluke. Roman `Pričaj mi Lazare`, istu nagradu dobio je 2010. godine i ušao u širi izbor za dodjelu `Ninove` nagrade”, rekla je Vujinovićeva.

Ona je istakla da je Kusmuk osim nagrađenih djela napisao i roman “Bijeli šal” i dvije pripovjedačke zbirke “Oluja” i “Ispovijest”.

Miroslav Kusmuk je naveo da do sada nije imao promocije u Bosanskom Novom, te da je zbog toga priređeno predstavljanje svih djela.

 

“Za Bosanski Novi vezan sam od djetinjstva, jer moji korijeni vuku iz sela Svodna, gdje sam često dolazio u djetinjstvu”, rekao je on.

Kusmuk je najavio da priprema novu pripovjedačku zbirku, jer smatra da kraća forma omogućava piscu snažniji i konkretniji izraz.

Miroslav Kusmuk rođen je 1970. godine u Sarajevu. Devedesetih godina prošlog vijeka, kao vojnik u Ilijašu, zadobio je teške povrede od kojih je ostao trajni invalid sa 22 godine, a na terapiji u Slankamenu proveo je 11 godina.

Danas živi i stvara u Inđiji. Odlomke iz njegovih djela sinoć su govorili direktor biblioteke Slobodanka Vujinović i sveštenik Nebojša NJežić.