Potvrdili organiozatori

Oskarovci Frances McDormand i Joel Coen gosti 2. Ponta Lopud festivala

New Project (72)

Glumica i producentica Frances McDormand četverostruka je dobitnica Oscara i jedna od najznačajnijih živućih glumica koja svojim karakternim ulogama i glumačkim ostvarenjima više od tri desetljeća oduševljava kritiku i publiku

Višestruki dobitnici Oscara Frances McDormand i Joel Coen bit će gosti 2. Ponta Lopud filmskog festivala od 22. do 27. juna na hrvatskom otoku Lopudu, gdje će mladim regionalnim filmskim djelatnicima govoriti o svojim karijerama i iskustvu zajedničkog rada, potvrdili su u petak organizatori.

Dvadesetak talentiranih regionalnih filmskih djelatnika nove generacije tako će dobiti priliku na masterclass radionicama upoznati se s profesionalnim i osobnim iskustvima umjetnika koji se ubrajaju u sam vrh svjetske kinematografije.

Glumica i producentica Frances McDormand četverostruka je dobitnica Oscara i jedna od najznačajnijih živućih glumica koja svojim karakternim ulogama i glumačkim ostvarenjima više od tri desetljeća oduševljava kritiku i publiku.

„Uloge u filmovima kao što su ‘Fargo’, ‘Tri plakata izvan grada’, ‘Zemlja nomada’, ‘Spaliti nakon čitanja’ i brojne druge, stalno podižu standarde onog što smatramo glumačkom vještinom. Prošle godine postala je prva glumica koja je osvojila nagradu i za glumu i za produkciju u istoj godini („Zemlja nomada”), a članica je prestižnog kluba ‘Triple Crown of Acting’, čiji su članovi umjetnici koji su u kategorijama glume osvojili nagrade Oscar, Emmy i Tony”, podsjećaju organizatori.

Redatelj, scenarist i producent Joel Coen također je četverostruki oskarovac, a ovjenčan je i Zlatnom palmom u Cannesu.

„S bratom Ethanom već četiri desetljeća stvara nezaboravna autorska ostvarenja, stojeći iza filmova kao što su ‘Nema zemlje za starce’, ‘Fargo’, ‘Barton Fink’, ‘Veliki Lebowski’, neizostavnim naslovima filmskih antologija”, navode organizatori.

Jedan od osnivača Ponta Lopud festivala Mirsad Purivatra istaknuo je kako su McDormand i Coen svojim radom i postignućima trajno obilježili i obogatili filmsku umjetnost.

„Svoja neprocjenjiva iskustva o kreativnim procesima i filmu kao umjetnosti podijelit će s mladim talentima u inspirativnoj atmosferi otoka Lopuda. Uspješno prvo izdanje Ponta Lopud festivala ohrabrilo nas je da letvicu podignemo još više u svim segmentima programiranja i organizacije ovog događaja, u koje spadaju program za mastere i mlade talente, te posebno odabran izbor filmova za ljubitelje sedme umjetnosti”, poručio je Purivatra.

Organizatori za drugo izdanje festivala najavljuju proširen program. Uz niz susreta i razgovora s masterima za glumu i režiju, planirani su i stručni programi za snimateljice, javlja Hina.

„Dvadesetak sudionika masterclassova uživat će rijetku privilegiju učenja od vrhunskih profesionalaca koji u svom poslu potpuno uživaju i uvijek su u potrazi za novom inspiracijom. U šest festivalskih dana, sudionici i publika moći će uživati i u večernjim filmskim projekcijama na jedinstvenim lokacijama pod zvijezdama, izuzetnom ambijentu tvrđave Franjevačkog samostana Lopud 1483, i plaže RMH Lafodia Sea Resorta”, navode organizatori Ponta Lopud festivala.