Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Travnik

Osmi Susret zborova okupio 15 grupa

susret zborova
Foto: UHAKUD

Susret zborova otvorio je domaćin Djevojački zbor KUD “Stari hrast 2000“ Novi Travnik s pjesmom Ružo crvena koju su posvetili nedavno preminuloj članici

Udruženje hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH u suorganizaciji sa KUD-om “Stari hrast 2000“ i župom Presvetoga Trojstva Novi Travnik u nedjelju je u Novom Travniku organizirala 8. susret zborova na kojem je nastupilo 15 grupa s područja BiH.

Program je započeo svečanim misnim slavljem u crkvi Uzašašća Gospodinova, a nakon toga u Domu kulture uslijedili su nastupi horova.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Susreta zborova bila je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i načelnik općine Novi Travnik Stjepan Dujo, koji je a početku programa prigodnim riječima pozdravio sve prisutne.

Susret zborova otvorio je domaćin Djevojački zbor KUD “Stari hrast 2000“ Novi Travnik s pjesmom Ružo crvena koju su posvetili nedavno preminuloj članici.

Nakon njih na pozornici su nastupili i Dječji zbor „Marijini anđeli“ Mostar, Mješoviti zbor Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ iz Travnika, Dječji zbor OGŠ „Franjo s. Vilhar“ iz Livna, Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg, HKD Napredak – Podružica Jajce „Nikola Šop“, Zbor Vrelo života iz Studenaca (Ljubuški), Mješoviti zbor HKD Napredak Kreševo, Zbor Adoro iz Tolise, Mješoviti pjevački zbor „Duman“ HKD Napredak, podružnica Livno, Zbor župe sv. Ilije Proroka Novi Šeher, Zbor „Dobri Pastir“ iz Mostara, Ženski vokalni ansambl Napredak Bugojno, Klapa Izvor iz Studenaca i Zbor Santos iz Mostara.

Nakon službenog dijela programa s nekoliko prigodnih riječi obratila se predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i poručila kako je tradicija, njeno čuvanje i prenošenje na mlađe generacije jako važno, a posebno za male narode kakav je hrvatski.

“No, kada vidimo to bogatstvo, od kulture, muzike, foklora, bogatstvo različitosti naših krajeva, postanemo svjesni svoje veličine, istorije i potrebe da sve to i sačuvamo za generacije koje dolaze. Kulturno-umjetničkih društava je puno, entuzijasta koji vrijedno rade na promociji tradicije svojih mjesta i to je za pohvalu, no mišljenja sam kako moramo inzistirati na kvaliteti i autentičnosti. Upravo tu svoje mjesto ima UHAKUD u BiH i projekti koji rade te hiljade mladih ljudi koje okupljaju i prenose znanje od neprocjenjive su vrijednosti”, kazala je Bradara.

Marina Bazina, sekretarka UHAKUD-a u BiH istakla je kako je to udruženje prepoznalo muziku kao svoju temeljnu vrijednost te da su stoga već osmi put uspješno organizirali Susret zborova.

“Raduje me činjenica kako se danas okupio rekordan broj horova, čak njih 15, iz čitave Bosne i Hercegovine od Orašja do Mostara. Hvala svim pjevačima i njihovim voditeljima koji su danas svojim lijepim pjevanjem učinili da i ovaj 8. susret zborova bude na visokom nivou”, naglasila je Bazina.

Svim učesnicima uručene su prigodne zahvalnice, a voditelji horova učestvovali su u radu okruglog stola kojeg su predvodili mr. art. Katja Krolo Šarac i doc. dr. sc. Marina Bazina.

Organizatori podsjećaju kako je prvi Susret zborova održan 2014. godine u Prozoru, nakon toga u Bugojnu, Gradnićima kod Čitluka, Kreševu, Jajcu, Humcu, prošle godine u župi Gorica/Sovići i ove godine u Novom Travniku.