Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvaranje rekonstruisanog Pozorišta mladih Sarajevo

pozoriste-mladih-22-700×336

Svečano otvorenje rekonstruisanog Pozorišta mladih, prilagođenog za osobe s invaliditetom, bit će upriličeno danas, u okviru realizacije druge faze projekta “Kultura pripada i meni”.

Pozorište mladih Sarajevo je prva institucija kulture koja je prihvatila da kao javna institucija ispuni obavezu koju je država Bosna i Hercegovina preuzela ratificirajući Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom a to je da učini sve kako bi i osobe s invaliditetom mogle uživati u kulturi, što je jedno od ljudskih prava, i to ravnopravno kao i sve druge osobe koje žive u BiH, saopćeno je iz Udruženja “Život sa Down sindromom FBiH”.

Svečano otvorenje prilagođenog Pozorišta mladih bit će upriličeno premijernim prikazivanjem inkluzivne predstave “Svirala”, po tekstu Ahmeta Hromadžića, u režiji Alene Džebo, a u koprodukciji Udruženja Život sa Down sindromom i Pozorišta mladih.

Između ostalih elemenata prilagodbe, za slijepe i slabovidne osobe primjenit će se audio deskripcija (AD), a za gluhe i nagluhe osobe obezbijeđeni su titlovi (CAP).

Projekat podupire implementaciju Strategije za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji BiH 2016-2021.

Projekt je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS. Projekt podržava Vlada Švicarske, a provodi Udruženje “Život sa Down sindromom FBiH”.