Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bugojno

Otvoren 51. teatarski festival BiH FEDRA, u takmičarskom programu devet predstava

fedra
Foto: Teatarski festival FEDRA

Festival je tradicionalno počeo u Galeriji Kulturno-sportskog centra Bugojno izložbom slika “Iskorak u mjestu” Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine posvećenoj Mirsadu Konstantinoviću

Svečanim otvorenjem sinoć je u Bugojnu započeta sedmodnevna magija 51. Teatarskog festivala BiH FEDRA.

Kao i svake godine, Festival je tradicionalno počeo u Galeriji Kulturno-sportskog centra Bugojno izložbom slika “Iskorak u mjestu” Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine posvećenoj Mirsadu Konstantinoviću.

Izložba predstavlja radove Konstantinovića, jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih grafičara srednje generacije, koji je preminuo 2008. godine.

Nakon izložbe, ispred Kulturno-sportskog centra Bugojno, upriličeno je svečano otvorenje Festivala koje je bilo podržano mnoštvom teatarskih zaljubljenika, te sponzora.

Gledatelji i zaljubljenici teatra će imati priliku pogledati devet predstava u takmičarskom dijelu, a program će biti popraćen bogatim revijalnim dijelom festivala.

Publika će danas, drugog dana festivala, imati priliku pristustvovati promociji knjige Tine Laco “Bosanskohercegovačka teatrologija – nakon Drugog svjetskog rata” u 11 sati, te dvjema predstavama – u revijalnom programu, AP “Neretva” Konjic sa monodramom “Bujrum moji” u 19 sati i UG za pozorišnu djelatnost “Scena” Živinice – JU BKC Živinice “Bašeskija, san o Sarajevu”, u takmičarskom programu u 20.30. Drugi dan Festivala će završiti okruglim stolom, najavili su organizatori.