Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoren prvi Sajam izdavača “Knjige u nišama”

FNA_67086

Prvi Sajam izdavača/nakladnika pod nazivom “Knjige u nišama” u organizaciji JU Centra za kulturu Kantona Sarajevo i Zajednice izdavača/nakladnika u BiH, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta KS otvoren je danas u glavnom gradu BiH.

Sajam će trajati narednih pet dana a zvanično ga je otvorio ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić.

Direktor JU Centar za kulturu KS (BKC) Edin Urjan Kukavica istaknuo je da je cilj vraćanje knjizi i domaćem autoru.

– Mi smo se odlučili na još jednu bitku s vjetrenjačama. Namjera nam je vraćanje ugleda sajma knjige kao kulturološke pojave, ali i knjizi i domaćem autoru, uredniku, izdavaču i čitaocu – poručio je Kukavica.

Predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini Muamer Spahić dodao je da su u fokusu domaći izdavači.

– Mi smo definirali cilj da vratimo dignitet sajmu knjiga u BiH. U fokusu su izdavači. Pozivam sve da pogledaju našu produkciju. Na ovom mjestu građani imaju priliku da vide 11 vodećih bh. izdavača, i to je razlika od svih drugih sajmova. Pozivam sve da dođu i posjete sajam – naveo je Spahić.

Ministar Kurić rekao je da onaj ko god negira knjigu negira samog sebe.

– Sva naša saznanja dolaze iz knjige. Prije dvije godine kada sam došao na poziciju vidio sam da je knjiga u velikom problemu. Čovjek sam koji obećanje smatra dugom, a tada sam obećao da ćemo knjigu ojačati. Moramo olakšati put knjige do čitaoca a da bismo to uradili moramo olakšati izdavačima posao – zaključio je Kurić.

Sajam će trajati narednih pet dana u prostorijama BKC-a u Sarajevu.