Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Modul memorije

Otvorena izložba fotografija “Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu”

izlozba_Teatar_pod_opsadom_promo345

Na fotografijama su glumci i glumice predstave, autorski tim, kao i sama rediteljica predstave Susan Sontag

Izložba fotografija „Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu“, poznatog britanskog fotografa Paul Lowe-a, sa adresom u Sarajevu otvorena je u okviru 24. Izdanja Modula Memorije, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti  BiH.

Izložba sadrži  25 fotografija  sa procesa rada na predstavi „Čekajući Godoa“ koja je nastala u Sarajevu za vrijeme opsade, 1993. godine, a koju su producirali Festival MESS i Pozorište mladih Sarajevo.

Na fotografijama su glumci i glumice predstave, autorski tim, kao i sama rediteljica predstave Susan Sontag.

Direktor  Internacionalnog teatarskog Festivala MESS  Nihad Kreševljaković, izrazio je zadovoljstvo što ovogodišnji Modul memorije  u oblasti fotografije završava izložbom  jednog od najznačajnijih fotografa  i ujedno fotografa koji se  može smatrati i Bosancem.

Kreševljaković je podsjetio da je Paul Lowe, fotograf i autor izložbe u Sarajevo došao 1992 godine.

-Priča o predstavi Čekajući Godoa je jedan od najvrjednijih   dokumenata koje je Lowe sačuvao i to je svjedočanstvo o jednom o najvažnijih perioda u historiji umjetnosti u BiH-rekao je Kreševljaković.

Paul Lowe, fotograf i autor izložbe istako je da je ova izložba za njega važan trenutak u životu.

Zanimljivo je da  su neke fotografije po  prvi put predstavljene javnosti, te da ih nisu vidjeli do sada ni  neki od aktera same predstave koja je odigrana prije 26 godina,  iako se nalaze na njima.

Paul Lowe je lider u polju dokumentarne  fotografije i šef odsjeka za fotožurnalizam i dokumentarnu fotografiju pri Masters programu na londonskom Koledžu za komunikacije, na Univerzitetu umjetnosti u Londonu, u Velikoj Britaniji. Paul je nagrađivani fotograf čiji su radovi objavljivani u TIME-u, Newsweek-u, magazinima The Sunday Times, The Observer i The Indenpendent…

Pokrivao je najaktuelnije vijesti širom svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, glad u Africi, konflikte u bivšoj Jugoslaviji…. Njegovo polje istraživanje je fokusirano na fotografije konflikta.