Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Heroji mira

Otvorena izložba portreta žrtava rata “Lično”

Foto: Grad Ljubuški

Portrete prate i kratke osobne poruke svakog od njih, koje ukazuju na činjenicu da su nam neophodni praštanje i razgovor, te da mir nema alternativu, saopćeno je iz Grada Ljubuškog

U Gradskoj galeriji u Ljubuškom u srijedu, 21. juna, otvorena je izložba portreta žrtava rata “Lično”, organizirana u okviru USAID-ovog projekta izgradnje mira PRO-Budućnost u saradnji s Gradom Ljubuškim.

Glavni protagonisti izložbe su žrtve rata, odnosno “heroji mira”, kako većina od njih želi da ih se promatra. Portrete prate i kratke osobne poruke svakog od njih, koje ukazuju na činjenicu da su nam neophodni praštanje i razgovor, te da mir nema alternativu, saopćeno je iz Grada Ljubuškog.

“Ovdje smo se okupili da poslušamo iskustva učesnika koji su prošli logore u teškim vremenima naše prošlosti. Želimo da se to nikad više nikome ne dogodi. U Ljubuškom ne postoji suživot, nego postoji život svih stanovnika bez obzira na to kako se ko zove”, poručio je gradonačelnik Vedran Markotić.

Osvrnuo se i na učestvovanje Grada u projektu PRO-Budućnost kojim su izvršeni radovi prilikom prošlogodišnje obnove zgrade, dodavši kako je Gradska galerija i otvorena da kroz različite događaje bude mjesto okupljanja i povezivanja svih stanovnika i prijatelja Ljubuškog.

Direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem Stojanov kazala je da izložba na ljudski način približava ljudsku tragediju iz prošlog rata.

“Svako od njih 20-ak, koliko ih je ovjekovječeno na fotografijama Velije Hasanbegovića, svoje priče i traume iz nesretnog rata već godinama neumorno dijele sa javnošću, u funkciji izlječenja sebe i nas kao članova društva i kolektiva. Hvala im do neba jer se još uvijek nisu umorili i na sebi svojstven i autentičan način šalju poruku da se zlo koje se dogodilo njima ne smije dogoditi bilo kome”, kazala je Behrem Stojanov, dodavši da je Ljubuški grad koji je otvoren za sve i za svaku temu da se o njoj raspravlja.

Poruke mira uputile su i žrtve rata, mirovni aktivisti Janko Samouković iz Višegrada i Krešo Primorac iz Mostara. Oni su prisutnima prenijeli svjedočenja o ratnim stradanjima i kroz osvrt na vlastito iskustvo tokom zatočeništva poslali poruku o besmislenosti rata i univerzalnoj ljudskoj patnji izazvanoj ratnim stradanjima.

Program je muzički obogatila Ana Pehar iz Srednje glazbene škole Ljubuški.

Izložba “Lično” bit će otvorena narednih sedam dana.