Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čitluk

Otvorena izložba Saše Šantića „Pogled u dubinu“

sasa santic izlozba
Foto>: Općina Čitluk

Šantićeva izložba ne dozvoljava gledatelju da bude puki promatrač nego ga tjera na akciju

Promocijom knjige “Suvremene društveno – političke teme”, autorice Irene Musa, i izložbom slika akademskog slikara Saše Šantića “Pogled u dubinu” u četvrtak je nastavljen program obilježavanja Dana općine Čitluk.

Knjiga „Suvremene društveno – političke teme“ objavljena je u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk, a u njoj profesorica Sveučilišta u Mostaru obrađuje niz aktualnih pojmova od globalizacije, preko identiteta, multikulturalizma, demokracije, trgovine ljudima, siromaštva, do medija, odgoja i obrazovanja.

-Ključni doprinos ove knjige, kroz teorijski i istraživački dio, jest u pozicioniranju BiH unutar svjetskih događanja. Knjiga obrađuje širok aspekt pojmova te nas kroz prošlost, sadašnjost, ali i budućnost upozorava na neriješena društveno-politička pitanja koja nas ne vode u smjeru napretka i razvoja, nego nas dovode do sve većih razlika koje se odražavaju na pojedinačna društva, ali i šire zajednica – kazala je recenzentica Silvana Marić Tokić.

Akademski slikar Saša Šantića predstavio se čitlučkoj publici sa svojih 20 slika rađenih pomoću digitalne tehnologije, uz uporabu digitalnog kista kao alata, ali bez korištenja efekata ili umjetne inteligencije.

Kako je u katalogu izložbe napisala Ana Mikulić, „Pogled u dubinu“ je izložba s mnoštvom slojeva, s dubinom koja gledatelja ne može ostaviti ravnodušnim, koja od promatrača zahtjeva da pred slikama veličine plakata stoji i promatra, promišlja i pita se, kritizira i pohvaljuje, poziva na aktivizam. Izložba koja ne dozvoljava gledatelju da bude puki promatrač nego ga tjera na akciju.

„Šantić je umjetnik s dubokim senzibilitetom prema društvenim problemima, čiji rad potiče na akciju i promjenu. Njegova strast prema podučavanju i umjetnosti čini ga ne samo umjetnikom, nego i inspirativnim učiteljem i aktivistom, koji s istim žarom govori o prošlosti, ali upozorava i na budućnost. Njegova sposobnost da kroz umjetnost postavlja pitanja o kulturi, ratu i egoizmu pokazuje dubok angažman i razumijevanje kompleksnosti suvremenog društva“, napisala je Mikulić.

Saša Šantić rođen je u Zenici 1978. godine, a slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu diplomirao je u klasi profesora Ante Kajinića 2002. godine.

Do sada je samostalno izlagao u Grudama, Mostaru i Križevcima. Sudjelovao je na mnogobrojnim skupnim izložbama, likovnim akcijama i umjetničkim kolonijama u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

Radi kao profesor likovne umjetnosti u Gimnaziji Mostar i na Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru.