Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarsko ljeto

Otvorena likovna izložba “Svijet u plavom” Rešita Ismeta

resit ismet izlozba
Foto: Mostarsko ljeto

Ljubitelji likovne umjetnosti imaju priliku pogledati ovu izložbu narednih 20 dana u Institutu Yunus Emre Mostar

U okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2024“sinoć je u Institutu Yunus Emre u Mostaru otvorena likovna izložba pod nazivom „Svijet u plavom“ autora Rešita Ismeta.

„Nastupam sa 28 slika, akvarel i to su, uglavnom, slike plave boje. Motivi su većinom more, barke, brodovi a ono što je kod mene najatraktivnije su semazini. Počeo sam slikati od 15-te godine, ali, što se kaže, krišom. Nisam smio izaći u javnost. Snagu sam skupio 2000. godine te sam krenuo sa izložbama. Do danas imam 57 samostalnih izložbi koje su obišle gotovo cijelu Evropu, od Turske, Bugarske, Grčke do Albanije, Kosova…“, istakao je autor izložbe te je dodao da je ovo njegova prva izložba u gradu na Neretvi.

resit ismet izlozba
Foto: Mostarsko ljeto

„U Mostaru prvi put izlažem radove. Oduvijek sam imao želju i nadu da ću jednog dana nastupiti u Mostaru i Sarajevu. U Sarajevu još nisam, ali u Mostaru sam večeras, tako da mi se želja ispunila“.

Osim autora, prisutnima se obratila i predstavnica Instituta Yunus Emre Mostar, Esra Denden Koyuncu.

„Imamo čast da predstavimo skup umjetnih djela Rešita Ismeta i zahvaljujući njemu večeras smo ovdje. Kao i svaki dio umjetnosti, tako i slike, tj. umjetnine kod nas bude jako lijepe osjećaje. Rešit je bio inspirisan plavom bojom, te zbog toga imamo ovu izložbu koja nosi naziv ‘Svijet u plavom’ te se nadam da će vam se dopasti“, rekla je Denden Koyuncu.

Publika je imala priliku, osim u slikama, uživati i u nastupu autora koji je izveo više muzičkih numera.
Ljubitelji likovne umjetnosti imaju priliku pogledati ovu izložbu narednih 20 dana u Institutu Yunus Emre Mostar.

Na rasporedu “Mostarskog ljeta” danas je tradicionalni koncert “Mostarskih tamburaša” koji će biti održan u Ulici Braće Fejića sa početkom u 21 sat.