Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Otvorena prva izložba u Galeriji savremenih umjetnosti “Manifesto”

Adna Muslija

Postavka omogućava da se u jednom dahu sagledaju generacijski, kontekstualno i poetski oprečne koegzistirajuće umjetničke prakse. Gledišta zastupljena u ovoj postavci istovremeno iniciraju preispitivanje uloge i važnosti prostora u kojima o njima kritički govori

Prva izložba Galerije savremenih umjetnosti “Manifesto” otvorena je u renoviranom prostoru u Sarajevu. Galerija je nakon godinu dana u svojim prostorijama otvorila kolektivnu izložbu koja donosi presjek savremene bh. umjetničke scene.

U svom početku Galerija “Manifesto” nije imala svoj prostor, već je posuđivala prostore drugih institucija, kao i one privatne. Od februara 2022. godine pronašli su novi prostor u Općini Stari Grad, u koji je bilo potrebno uložiti dodatna sredstva, što su i uspjeli zahvaljujući velikoj podršci pojedinca ali i pravnih lica. Novi prostor galerije savremene umjetnosti u Despićevoj ulici na broju 3, početna je tačka male kulturne revolucije kao odgovor na nedostatak inicijativa, angažmana i prostora za kulturnu produkciju u BiH.

“Razmatrajući tačku gledišta kao pojam koji određuje odnos umjetnika spram umjetnosti, njegovog konteksta, publike i obratno, izložba “POV” kreira presjek savremene bh. umjetničke scene”, kaže za BHT1 Adna Muslija, koosnivač galerije i vizuelna umjetnica.

Postavka omogućava da se u jednom dahu sagledaju generacijski, kontekstualno i poetski oprečne koegzistirajuće umjetničke prakse. Gledišta zastupljena u ovoj postavci istovremeno iniciraju preispitivanje uloge i važnosti prostora u kojima o njima kritički govori.