Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova Bila

Otvoreno drugo izdanja Regionalnog festivala monodrame “inBox”

inbox

Miralem Ovčina i Dino Rogić ove godine će biti članovi žirija

Konferencijom za novinare u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra u Novoj Biloj kod Travnika najavljeno je večerašnje otvaranje jednog od najvećih kulturnih događanja u Srednjoj Bosni, drugog izdanja Regionalnog festivala monodrame “inBox”.

Anela Križanac, direktorica Festivala, kazala je kako je mana ovogodišnjeg festivala samo jedna.

“Prvi festival bio je sjajan, nastao je spontano i nadišao sva naša očekivanja, a ako bi drugi morao imati neku manu to bi bila kiša koja danas pada čitav dan. Ne trebamo očekivati ništa više nego prošle. Ove godine imamo bogatiji popratni program”, rekla je Križanac.

Damir Kustura obećao je bogat popratni program.

“Mi smo uložili dosta truda da napravimo kvalitetni popratni program. Posebno smo ponosni na natječaj za najbolji tekst monodrame s regionalnog područja. Festival je producirao predstavu prošlogodišnjeg pobjednika koju ću igrati ja u nedjelju, a predstava se zove ‘Izbori se’. Ove godine već imamo pobjednicu, to je Aida Šečić Nezirović, s tekstom ‘Dva života Zehre Hadžibegović’, a već možemo najaviti premijeru za narednu godinu. Imamo i program za djecu, koji pokušavamo napraviti što boljim. Završni dan imat ćemo radionicu za najmlađe s plesačicom, plesnom pedagoginjom i koreografkinjom. Trudili smo se ponuditi nešto svima od 7 do 77 godina”, kazao je Kustura.

Miralem Ovčina i Dino Rogić ove godine će biti članovi žirija.

“Razdoblje posljednjih 40-ak godina pripada mračnom dobu naše kulture. Zato je ovaj regionalni festival poticaj originalnom literarnom dramskom stvaralaštvu. Meni je očaravajuće kad sam vidio scenu, kako jedna mala sredina sa prekrasnom idejom počinje jednu veliku priču i jako sam sretan što sam večeras ovdje”, rekao je Ovčina.

“Monodrama je u zadnjih 15-ak godina izgubila na značaju koji je imala prije. Mediji nas bombardiraju s raznim informacijama i bljeskovima u kulturi, to nas je učinilo nesposobnim za sudjelovanje u jednom obliku kulture kao monodrama. Zato je važno pokušati održati monodramu na regionalnoj razini, to je jedna predivna priča”, istaknuo je Rogić.