Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

11. juna

“Paralelni svjetovi” zatvaraju Mostarsko proljeće

Kosača – paralelni svjetovi

Glavno pitanje koje postavlja ova drama je kako se u naizgled uspješnoj socijalnoj skupini boriti s potrošenim odnosima, rutinom svakodnevice i lažnim emocijama

Dramskom predstavom “Paralelni svjetovi” Mire Gavrana, koju će Hrvatsko narodno kazalište Split izvesti 11. juna u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, završit će 21. dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće.

Glavno pitanje koje postavlja ova drama je kako se u naizgled uspješnoj socijalnoj skupini boriti s potrošenim odnosima, rutinom svakodnevice i lažnim emocijama.

Univerzitetski  profesor, protagonist ove predstave, zbog stresa ili ipak s namjerom nakon traume gubi sjećanje i počinje živjeti paralelni svijet, a kako je taj svijet za njega bolji, pošteniji i iskreniji, on se odbija vratiti u sigurnost onog starog i poznatog svijeta.

U angažiranoj dramaturškoj adaptaciji (Jasen Boko) i beskompromisnoj režiji Gorana Golovka ova produkcija iskače iz okvira mainstream dramaturgije i scenskim ludizmom dekonstruira sliku neinventivne, rutinske i očekivane svakodnevice. Rezultat je nova stvarnost koja prelomljena kroz scensko ogledalo dobiva sasvim novu i neočekivanu dimenziju.

Glavne uloge u predstavi tumače Trpimir Jurkić, Nives Ivanković i Arijana Čulina.