Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muzička akademija Sarajeva

Pijanist Peđa Mužijević večeras otvara 17. izdanje festivala Majske muzičke svečanosti

Foto: MAS UNSA

Festival otvara koncert Peđe Mužijevića, bosanskohercegovačkog pijaniste s američkom adresom koji će nastupiti večeras u 19.00 sati u Domu Oružanih snaga BiH

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu naredne godine proslavit će 70 godina od svog osnivanja i u tom duhu, kao uvertira za tu značajnu godišnjicu, koncipirano je sedamnaesto izdanje internacionalnog festivala Majske muzičke svečanosti koje će biti održano od 11. maja do 13. juna ove godine.

Festival otvara koncert Peđe Mužijevića, bosanskohercegovačkog pijaniste s američkom adresom koji će nastupiti večeras u 19.00 sati u Domu Oružanih snaga BiH. Taj umjetnik izuzetne internacionalne karijere publici u rodnom gradu će se predstaviti prvi put nakon tri decenije.

Kao pijanist i kustos koji je poznat po nesvakidašnjem spoju historijske i savremene muzike, u okviru Majskih muzičkih svečanosti Mužijević će predstaviti programski koncept Homage to Mixtapes, zamišljen kao vid kompilacije različitih kompozicija, u rasponu od djela C. P. E. Bacha, Haydna do G. Ligetija, G. Crumba, H. Cowella, G. Antheila ili G. Spearsa.

Njegov umjetnički i kustoski rad karakterističan je po kreiranju programa nesvakidašnjih kombinacija historijske i savremene muzike, a karijera značajno obilježena dugogodišnjim saradnjama sa brojnim muzičarima i ansamblima.

Interdisciplinarni projekti Peđe Mužijevića uključuju turneju sa Mihailom Barišnjikovim i skupinom White Oak Dance Project diljem Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike, Evrope, Azije, ali i sa Simonom Keenlysideom u scenskoj postavci Schubertovog ciklusa Winterreise koreografkinje Trishe Brown u prostorima kao što su Lincoln Center (New York), Barbican (London), La Monnaie (Brisel), Opera National de Paris, ali i na Holland, Lucerne i Melbourne festivalima.

Mužijević je umjetnički direktor u Baryshnikov Arts Center New York i umjetnički savjetnik u Tippet Rise Art Center u Montani, gdje kreira programe desetinama umjetnika. Rukovodilac je rezidencije Concert in 21st Century (Banff Centre) u Kanadi, gdje ispituje koncert kao format i savremene načine predstavljanja umjetničke muzike s ciljem održanja njene društvene relevantnosti, saopćeno je iz Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.